Aktie-Ansvar Sverige ökade 8,1 procent i juli - köp i Handelsbanken och Atlas Copco (Finwire)

2022-08-15 11:38

Fonden Aktie-Ansvar Sverige steg 8,1 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 12,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,9 procent och är därmed bättre än index som har minskat 20,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Initialt skriver förvaltaren att juli varit en starkt månad både för fonden såväl som för aktiemarknaden som helhet vilken präglats av en nyvunnen optimism när marknaden börjat ana att inflationstoppen kan vara nådd.

"En fortsatt accelererande inflation och hökaktiga centralbanker har varit marknadens fokus under hela juli. Paradoxalt har de sjunkande långräntorna lett till en kraftig börsrekyl trots den allmänna uppfattningen om en stundande lågkonjunktur. Bakom uppgången ligger förhoppningar om att FED ska ändra inriktning och börja prata om stimulanser igen. Även tidigare månaders kraftiga nedgång bidrog givetvis till börsrekylen", skriver förvaltaren.

De främsta enskilda aktiebidragen kom ifrån Atlas Copco, Volvo och Investor. I den negativa vågskålen fanns bland annat Telia, Essity och Getinge.

Gällande fondens aktivitet under månaden gjordes de största köpen i Handelsbanken och Atlas Copco. De största försäljningarna gjordes i Electrolux och Astra Zeneca.

Framöver menar förvaltaren att fokus kommer vara mer makroorienterat än vanligt och lyfter bland annat fram att Jerome Powell vid den senaste presskonferensen antydde att inkommande data kommer spela en större roll än normalt vid kommande räntebeslut.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Atlas Copco, Volvo och Investor med portföljvikter om 7,05, 6,50 respektive 6,20 procent.

Aktie-Ansvar Sverige, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 8,1
Index MM, förändring i procent 12,7
Fond i år, förändring i procent -11,9
Index i år, förändring i procent -20,6

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktie-Ansvar Sverige A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -