Schroder ISF Frontier Markets Equity ökade 2,6 procent i juli - Kenya starkaste indexmarknaden (Finwire)

2022-08-19 15:57

Fonden Schroder ISF Frontier Markets Eq A SEK steg 2,6 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,4 procent och är därmed bättre än index som har minskat 18,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Tom Wilson och Rami Sidani.

Inledningsvis skriver förvaltarduon om hur fonden har haft en positiv utveckling under månaden, då man överträffade sitt jämförelseindex. Kenya var den starkaste indexmarknaden även om Kazakstan, Bahrain och Oman också visade på en stark utveckling.

Den svagaste indexmarknaden var Pakistan som såg sin valuta deprecieras till en rekordlåg nivå mot dollarn.

Gällande fondens utveckling hade den geografiska exponeringen en positiv effekt. Övervikt mot Kazakstan och undervikterna mot Marocko, Bangladesh och positioner utanför index i Georgien och Saudiarabien gynnade utvecklingen. Fondens aktieval tyngde dock portföljen, där övervikten i Halyk Savings Bank var det innehav som sjönk mest.

Vidare skriver förvaltarduon att man ser en förändring i konsumentefterfrågan från varor till tjänster efter återhämtningen från covid-19.

Gällande fondens geografiska exponering var Vietnam, Kazakstan och Förenade Arabemiraten de största marknaderna i fonden med exponeringar om 27,5, 8,5 respektive 8,4 procent.

Finanssektorn var den största sektorn i fonden med 37,9 procent, därefter följde fastighetssektorn med 17,3 procent.

De största innehaven i fondens portföljen vid månadsskiftet var Ahli United Bank, Vinhomes och Kaspi KZ JSC med portföljvikter om 6,7, 5,5 respektive 4,0 procent.

Schroder ISF Frontier Markets Eq A SEK, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 2,6
Index MM, förändring i procent 1,2
Fond i år, förändring i procent -12,4
Index i år, förändring i procent -18,8

Linn Wirdemo
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -