NEW YORK
YTTERLIGARE EN RÖD DAG, FEDEX STEG, S&P 500 -0,9% (Direkt)

2022-09-22 22:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På torsdagen avslutades börshandeln i USA med lägre huvudindex efter en illröd handelssession dagen innan. Teknikaktier var under särskild press, samtidigt som Fedex trotsade det sura humöret och steg efter sin rapport.

S&P 500 var vid stängning ned 0,9 procent till 3.758, vilket var oförändrat räknat från Stockholmsbörsens stängning. Nasdaqs kompositindex var samtidigt ned 1,4 procent till 11.067 och Dow Jones industriindex backade 0,4 procent till 30.076.

På onsdagskvällen höjde den amerikanska centralbanken räntan med väntade 75 punkter. Ledamöternas ränteprognoser visade samtidigt att räntan kommer att höjas med ytterligare 125 punkter i år, samtidigt BNP-prognoserna skruvades ned. I år väntas ekonomin växa med marginella 0,2 procent och 1,2 procent nästa år. I juni-prognosen väntades 1,7 procent för både i år och nästa år.

Under handelsdagen rapporterade logistikbolaget Fedex, som tidigare i september vinstvarnade och gav preliminära siffror för det gångna kvartalet. De preliminära siffrorna stämde överens med de publicerade på torsdagskvällen och rapporten innehöll även presentationen av ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljarder dollar till 2025. Logistikbolaget upprepade även prognosen för det innevarande kvartalet. Aktien klättrade 0,8 procent.

Salesforce handlades upp 1,7 procent efter att mjukvarujätten presenterat en plan för att öka vinstmarginalerna. Salesforce siktar på en justerad rörelsemarginal på 25 procent för 2026. För år 2023 var motsvarande mål 20 procent.

Fortsatt bland teknikaktier var vissa halvledarbolag stora förlorare. AMD och Nvidia föll 6,7 respektive 5,3 procent, samtidigt som Intel och Qualcomm kom något lindrigare undan.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen rusade 17 punkter till 3,70 procent. Tioåringen var dock inte ensam om att stiga brant. Tvååringen adderade 13 punkter till 4,12 procent, samtidigt som fem- och sjuåringen lyfte runt 21 punkter vardera till 3,92 respektive 3,85 procent.

Högre räntor brukar anses som negativt för teknik- och tillväxtaktier, då lån blir dyrare samtidigt som diskonteringsräntorna också stiger.

Den defensiva hälsosektorn var den enda sektorn inom S&P 500 som kunde uppvisa en tydlig uppgång, om en halv procent. Inom sektorn ökade bland annat Merck och Johnson & Johnson.

En annan vinnare inom hälsovård var Eli Lilly, som steg 4,9 procent sedan UBS uppgraderat aktien till köp, med hänvisning till att läkemedelsbolagets viktminskningsläkemedel kan bli "det största läkemedlet någonsin". Fortsättningsvis godkände FDA Eli Lillys cancerläkemedel Retevmo för nya användningsområden.

Graf: S&P 500 torsdagen den 22 september.

Källa: Infront.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Eli Lilly - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Johnson & Johnson - I dag

{point.key}

Merck & Co - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -