FED
BOSTIC SER RÄNTA PÅ 4,25-4,50% VID ÅRSSKIFTET – RTRS (OMS) (Direkt)

2022-09-29 05:35

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet.

Det sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, skriver Reuters.

"Inflationen är fortfarande hög och den rör sig inte med tillräcklig hastighet tillbaka till vårt tvåprocentsmål", uppgav han och tillade att hans basprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet.

Händelserna i Storbritannien, att pundet rasat och de temporära statspappersköpen av den brittiska centralbanken, har inte påverkat hans syn på Feds penningpolitik.

Enligt Raphael Bostic visar USA:s marknad för statsobligationer inga tecken på dysfunktion och ekonomins "betydande momentum", särskilt dess starka arbetsmarknad, tyder på att det är mindre sannolikt att USA smittas.

Fortsättningsvis sade Fed-chefen att det finns tecken på att den amerikanska efterfrågan har börjat att kylas ned, vilket är en föregångare till inflation. Om efterfrågan minskar behöver mindre göras med räntor, enligt honom.

Bostadsmarknaden har definitivt kylts ned och det finns även tecken på att konsumenter minskar sina utgifter, sade Raphael Bostic, och fortsatte med att om dessa trender fortsätter, kan det ge en ledtråd på att inflationen kommer sjunka och ge Fed en anledning till att bromsa sina räntehöjningar.

"Jag förväntar mig att tillväxten kommer vara under trenden. Vi skulle börja se att efterfrågan på ett bredare utbud av produkter börjar dämpas och vi skulle se att arbetsmarknaderna börjar bli mer rationaliserade", uppgav han.

Det ovan nämnda, tillsammans med få lediga jobb och en långsammare löneökningstakt, skulle vara ett tecken på att Fed borde överväga att stanna och hålla den nivån.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -