NEW YORK
AVSLUTADE VECKAN OCH SEPTEMBER DYSTERT, S&P 500 -1,5% (Direkt)

2022-09-30 22:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna bytte uppgångar till nedgångar och kursutvecklingen under både veckan och september blev därmed ännu dystrare. Fallen i sportmode- och kryssningssektorn stack ut efter att Nike och Carnival rapporterat för kvartalet.

Vid stängning var S&P 500 ned 1,5 procent till 3.586, samtidigt som Dow Jones industriindex tappade 1,7 procent till 28.730. Nasdaqs kompositindex sjönk 1,5 procent till 10.576.

För september har de tre indexen tappat runt 10–12 procent. Fredagen markerade också slutet på det tredje kvartalet, där nedgångarna för huvudindexen summeras till dryga 2,5–5,5 procent.

Sportmodebolaget Nike föll 13 procent efter en rapport som visade markant ökade lagernivåer. Bolaget hänför den 44-procentiga ökningen av lagret till störningar i leveranskedjan, samtidigt som vinsten per aktie kom in i linje med förväntningarna.

På grund av de större lagernivåerna, tillsammans med en större ekonomisk osäkerhet bland konsumenterna, kommer Nike ha fler reor.

En uppsjö av andra amerikanska klädbolag tyngdes av beskedet. På sportsidan pressades Under Armour, Lululemon och Foot Locker med runt 4,5–10 procent.

Kryssningsbolagssektorn sjönk brett efter att Carnival rapporterat en större än väntad förlust. Samtidigt förväntar bolaget sig en förlust i det fjärde kvartalet, trots att bokningarna har ökat. Carnival såg nästan en fjärdedel av sitt börsvärde försvinna och fallet drog även med sig Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean, vars aktier backade 18 och 13 procent.

Makrostatistik anlände också. Kärninflationen i USA steg 4,9 procent i augusti jämfört med samma period i fjol. Jämfört med juli steg inflationsmåttet 0,6 procent. Väntat var 4,7 respektive 0,5 procent.

Fortsatt på makrofronten skrev en analytiker vid JP Morgan att han blir alltmer orolig för att centralbanker ska göra ett "policyfel". Strateger vid Bank of America höjde också varningens finger och skrev att Fed behöver sakta ned med räntehöjningarna eller till och med ta en paus för att låta ekonomin anpassa sig. Om inte det sker kan dysfunktion uppstå på kreditmarknaden.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 5 punkter till 3,74 procent.

S&P 500 fredagen den 30 september

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Nike Inc - I dag

{point.key}

Royal Caribbean Cruise... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -