FED
FÖRÄNDRING I INFL KAN GÖRA PEN POL MER VOLATIL - BARKIN (Direkt)

2022-10-03 19:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förändringar i globala leveranskedjor, demografiska förändringar och brutna handelsrelationer kan göra inflationen mer volatil i framtiden, vilket kan tvinga Fed och andra centralbanker att agera likadant.

Det sade Fed-chefen i Richmond, Thomas Barkin, enligt Reuters.

Det är inte tydligt än om de förändringar som pandemin förde med sig, exempelvis att företag väljer dyrare men mer uthålliga leverantörer, kommer att vara permanent, resonerar han.

Om förändringarna blir permanenta, kan arbetet med att stabilisera inflationsförväntningar kräva perioder där åtstramningarna är större än de varit den senaste tiden.

Thomas Barkin fortsätter med att han inte vill deklarera ett långsiktigt skifte i de rådande vindarna när det fortfarande är okänt hur pandemi-eran spelar ut sig.

"Räkna aldrig bort desinflationskrafter", säger han.

Över de senaste tio åren har Feds inflations- och sysselsättningsmål inte varit i konflikt med varandra. Därmed har Feds beslut varit relativt enkla att förklara. Om det ändras kommer Fed behöva vara väldigt tydliga om att en växande ekonomi och full sysselsättning kräver stabila priser, menar Thomas Barkin, som tillägger att "vi kommer att förbli fast beslutna med att ta itu med inflationsvindarna.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -