TECH
EUROPA MÅSTE OMFAMNA START UP-NEDLÄGGNING ENL ZENNSTRÖM - FT (Direkt)

2022-10-04 07:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europas tillströmning av uppstartsbolag hade just börjat närma sig amerikanskt snitt efter decennier där USA rusat förbi med bolag som Google och Amazon. När ekonomin nu försämras måste Europa därför fortsätta våga starta techbolag och för det krävs också en kultur där det är okej att ge upp vid misslyckande, skriver Skype-grundaren Niklas Zenström i en ledare för Financial Times.

Den ekonomiska nedgången kan göra entreprenörer starkare genom att deras affärsidéer tvingas komma ut i verkligheten och testa sin förmåga i en hård miljö, skriver Niklas Zennström. Men något som skiljer Europa från mer entreprenörsvänliga USA är synen på misslyckanden, enligt Skype-grundaren.

"För mig är det verkliga hotet att det misslyckande-stigma som lett till att européer generellt drar sig för att starta nya techbolag nu ska bidra till att grundare inte heller vågar stänga ner misslyckade bolag", skriver han och hänvisar sin tankebana till att så kallade zombie-bolag kan skapas där talang och kapital stängs in utan att göra nytta.

Ekosystemet av uppstartsbolag är beroende av grundare som vågar satsa allt på ny teknik. Men grundare som misslyckas, den stora merparten, är enligt Niklas Zennström minst lika viktiga som dem som når framgång direkt.

"Statistiken visar att grundare har större chans att lyckas om de har modet att återvända för ett andra eller tredje försök. Sex av tio grundare bakom bolag värderade i miljarddollarklass är inte debutanter, jämfört med fyra av tio som tar in pengar från riskkapitalmarknaden", skriver han.

Skype var Niklas Zennströms tredje bolagsstart.

Bevis finns för att USA är bättre verklighetsförankrat sett till den data som beskriver just denna verklighet. Det visar sig bland annat i hur riskkapitalnivåerna ökat dramatiskt efter ekonomiska och finansiella kriser som de år 2000 och 2009.

"Ekonomisk nedgång ska tas som en möjlighet. Det kan hjälpa Europa mogna i exponentiell takt om vi utvecklar förståelse för detta snabbt", skriver Niklas Zennström, som i dag är vd för investmentbolaget Atomico.

IP-telefonitjänsten Skype grundades 2003 av Niklas Zennström och danske Janus Friis. De båda hade dessförinnan grundat fildelningsprogrammet Kazaa som blev en av världens mest nedladdade programvaror. Skype köptes 2005 av e-handelsbolaget Ebay för 2,6 miljarder dollar och såldes därefter vidare till Microsoft för 8,5 miljarder dollar via en investerargrupp.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Techstep - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -