NORDEN
OSLO GICK STARKAST, ENERGIBOLAG UPP, VINX 30 +0,6% (Direkt)

2022-11-29 18:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Norden avslutade tisdagshandeln blandat. Oslobörsen gick starkast, stöttat av bolag inom energisektorn som klättrade i takt med de stigande oljepriserna. Samlingsindexet Vinx 30 avancerade 0,6 procent till 1.318.

I Danmark har vindturbintillverkaren Vestas har fått en order på 756 MW till ett vindkraftsprojekt i delstaten Victoria i Australien. Bolaget är även vald som "preferred supplier" till ett projekt i Sydkorea om 1,3 GW. Aktien kröp upp 0,7 procent.

Det danska indexet OMXC25 försvagades med 0,1 procent till 1.672. Vinnare blev läkemedelsbolaget Novo Nordisk som klättrade 2,5 procent.

Jyske Bank, som enligt uppgifter på måndagen har polisanmälts för överträdelse av lagen mot penningtvätt, steg 1,6 procent.

Desto sämre gick det för marinfraktsbolaget Maersk som backade drygt en procent samtidigt som den norska sektorkollegan Frontline steg 1,7 procent i Oslo.

Energisektorn gick starkt på Oslobörsen där bolag som Equinor, Aker BP och Subsea 7 hamnade i toppen av det norska OBX-indexet. Under tisdagshandeln steg oljepriserna mellan 2 och 3 procent, men backade något efter Oslobörsens stängning

OBX-indexet steg 1,6 procent till 1.126.

Kahoot, som utvecklar en frågespelsapp med fokus på lärande, blev förlorare i Norge. Bolaget tappade 7,4 procent på tisdagen och har tappat över hälften av börsvärdet sedan årsskiftet

Vinnare på det finländska OMXH25 indexet blev bolag inom stålsektorn. Outokumpu låg på toppen av indexet efter en ökning om 3,4 procent.

Det finländska indexet avancerade 0,8 procent till 4.894.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Frontline - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Outokumpu Oyj - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Subsea 7 - I dag

{point.key}

Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Aker BP - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -