RÄNTOR/VALUTOR
GYNNSAMMA INFLATIONSSIGNALER, EUROPARÄNTOR NER (Direkt)

2022-11-29 16:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjönk på tisdagen med stöd av vissa positiva inflationsindikatorer. Euron handlades samtidigt svagare mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.

På en välfylld statistiktisdag riktades intresset i hög grad mot preliminära inflationsdata för november; från Spanien rapporterades att HIKP-inflationstakten sjönk till 6,6 procent, från 7,3 procent i oktober, vilket var väl under väntade 7,5 procent. HIKP-inflationstakten har därmed sjunkit drygt 4 procentenheter från toppen i juli (10,7).

I Tyskland sjönk KPI-inflationen preliminärt till 10,0 i november, från 10,4 procent i oktober. Enligt konsensusprognosen väntades 10,4 procent även i november. HIKP-inflationen sjönk samtidigt till 11,3 procent i november, från 11,6 procent i oktober, vilket var i linje med prognos.

Marco Wagner, seniorekonom på Commerzbank, noterade att nedgången i inflationstakten var oväntad för många och därmed välkommen. Men nedgången berodde helt på att ökningstakten för energipriser dämpades jämfört med i oktober, något som inte helt motverkades av en högre prisökningstakt för livsmedel.

"Därmed är det för tidigt att blåsa faran över. Snarare räknar vi med tvåsiffrig inflationstakt till början av nästa år", skrev han i ett kundbrev.

Eurostat redovisar sitt snabbindex för novemberinflationen i euroområdet i november på onsdagen.

EU-kommissionens konjunkturbarometer visade vidare att det samlade sentimentet vände något upp i november. Den samlade indikatorn steg till 93,7, från 92,5 i oktober. Barometern indikerade samtidigt något sjunkande prisplaner bland företagen och även något lägre inflationsförväntningar bland hushållen.

ING Economics noterade i ett kundbrev att en återhämtning för hushållen hjälpte till att lyfta barometerindikatorn något i november.

"Den generella bilden visar fortsatt en mild recession, men också fler tecken på avtagande inflationstryck", skrev ING Economics.

I Sverige rapporterade SCB att BNP steg 0,6 procent under tredje kvartalet, marginellt under de +0,7 procent som rapporterades i BNP-indikatorn den 28 oktober. Jämfört med tredje kvartalet 2021 steg BNP 2,6 procent, ner från 3,9 procent under andra kvartalet.

Hushållens konsumtion minskade 0,2 procent jämfört med andra kvartalet medan offentlig konsumtion steg 0,4 procent. Lagerinvesteringar lyfte BNP med 0,4 procentenheter, fasta bruttoinvesteringar ökade 1,2 procent.

Nationalräkenskaperna visade också att hushållens reala disponibla inkomster minskade med 2,4 procent jämfört med tredje kvartalet 2021.

SCB rapporterade vidare att detaljhandeln sjönk 1,3 procent i oktober jämfört med i september, och med 7,7 procent jämfört med oktober 2021.

Underskottet i handelsbalansen ökade till 9,5 miljarder kronor i oktober, från -1,4 miljarder i september. Exporten ökade 21 procent jämfört med i oktober 2021 samtidigt som importen ökade 27 procent, men det är i nominella termer.

Konjunkturinstitutets novemberbarometer visade att den samlade barometerindikatorn sjönk marginellt, till 84,5 från 84,8 i oktober. Inom näringslivet sjönk indikatorerna för framför allt tjänstesektorn och i mindre mån för tillverkningsindustrin och bygg- och anläggning. Indikatorn för detaljhandeln steg marginellt.

Hushållssentimentet vände samtidigt upp i november från rekorddeppiga nivåer i oktober. Hushållsindikatorn steg från 50,2 till 55,8, främst drivet av ett mindre svagt omdöme om hushållens egna finanser.

KI noterade att hushållsindikatorn ändå pekar mot ett "mycket svagt" stämningsläge bland hushållen, men förutom någon enstaka månad så är det första gången sedan maj förra året som indikatorn inte minskar.

Barometern visade vidare att prisplanerna i näringslivet vände upp i november, efter att ha sjunkit i oktober. Anställningsplanerna fortsatte däremot ner till den lägsta nivån sedan januari 2021.

Glenn Nielsen, analytiker på Swedbank, noterade i ett kundbrev att barometerindikatorn bara sjönk marginellt i november, men sentimentet är betydligt svagare än normalt och väntas försämras ytterligare framöver.

"Detta medför i sin tur att tillväxten kommer att dämpas. Men, vilket bevisas i undersökningen, pristrycket kvarstår och vi räknar med att inflationen fortsätter stiga på kort sikt. Därmed räknar vi med att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari", skrev han.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 8-9 punkter på tisdagen. Tioårsräntan ner 8 punkter, till 1,80 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 7 punkter, till 1,93 procent.

Euron stärktes drygt 2,5 öre mot kronan, till 10:91, medan dollarn stärktes drygt 10 öre, till 10:53.

Amerikanska statspappersräntor steg något under natten och efter en viss nedgång i tidig Europahandeln fortsatte uppgången på tisdagseftermiddagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,48 procent medan tioårsräntan noterade 3,74 procent, upp 4 respektive 6 punkter jämfört med vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen inkluderade husprisdata för september från S&P/Case-Shiller, som visade att priserna fortsatte ner med 1,5 procent jämfört med i augusti. Det var tredje månaden i rad med sjunkande priser enligt detta index. Enligt FHFA steg däremot bostadspriserna 0,1 procent mellan augusti och september.

Hushållens konfidensindikator sjönk till 100,2 i november, från 102,2 i oktober, vilket var marginellt över väntade 100,0. Det var åter framför allt förväntningarna som försvagades i november medan nulägesomdömet försvagades mindre. Hushållens inflationsförväntningar steg samtidigt till den högsta nivån sedan i juli.

Conference Board noterade att kombinationen av hög inflation och höjda räntor kommer att innebära fortsatta utmaningar för förtroendet och tillväxten framöver.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -