APPLE
LEVERANSMÅL IPHONE MISSAS MED 20 MILJONER - ANALYTIKER (Direkt)

2022-11-30 08:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska teknikbolaget Apple riskerar missa leveransmål för de nya telefonmodellerna Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max med 20 miljoner enheter till följd av arbetarupproret vid den största fabriken i Kina, skriver TF Securities i en uppdatering

TF Securities analytiker Ming-Chi Kuo är senast i raden att hissa varningsflagg för världens högst värderade bolags räkning efter den upphettade situationen vid fabriken i Zhengzhou, som driftas av kontraktsleverantören Foxconn. Fabriken har drabbats hårt av covid-restriktioner och arbetare har flytt staden, som brukar kallas Iphone City.

Över 200.000 säsongsarbetare bygger Iphone-modeller i den gigantiska fabriken i staden.

Ming-Chi Kuo sänker sina estimat för kvartalets leveranser med omkring 20 procent till 70-75 miljoner enheter, vilket ligger lägre än marknadskonsensus på 80-85 miljoner.

Apples aktie handlades ned med 2 procent på tisdagen. Nedgången uppmäter 6 procent hittills i november.

Oroligheterna vid fabriken har brutit ut vid sämsta möjliga tillfälle för Apple, givet att årsslutet innehåller de viktigaste shoppinghögtiderna. Störningarna är de största för Apple sedan pandemins utbrottsskede och flera analytiker har varslat om att problemen nog kan komma att följa med in i 2023.

"Jag kan inte tänka mig att 2023 blir ett starkt år för Apples Iphone-intäkter", sade Robo Global-analytikern Zeno Mercer, enligt Reuters.

För närvarande väntas försäljningen takta upp när produktionsstörningarna släpper, något som kan leda till att tappad försäljning hämtas ikapp senare, menar CFRA Researchs analytiker Angelo Zino.

"Pro-modellerna är slutsålda till en bit in i januari, men vi räknar med att försäljningen sedan kan komma ikapp under mars-kvartalet", sade han.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -