Lönerna ökade 2,8 procent i september, reallöner minskade 6,9 procent - Medlingsinstitutet (Finwire)

2022-11-30 08:08

Reallönen för en genomsnittlig löntagare i Sverige minskade med 6,9 procent i september, jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet. Motsvarande siffra i augusti var -6,2 procent.

Löneökningstakten i hela ekonomin väntas uppgå till 2,8 procent för september när statistiken blir definitiv. Det visar Medlingsinstitutets bearbetning av konjunkturlönestatistikens utfall. Enligt preliminär statistik ökade lönerna i september med 2,6 procent.

“Sedan vårens lokala löneförhandlingar har löneökningstakten under april till september legat nära genomsnittet för dessa månader, som uppgår till 2,9 procent. Fram till våren 2023 är det nu främst rekrytering och andra personaländringar som påverkar den sammanlagda löneökningstakten. Att döma av septemberutfallet verkar inte den utbredda personalbristen ha påverkat löneökningstakten”, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

Konsumentpriserna var upp 9,7 procent i september, om man räknar bort för ändrade boräntekostnader. Om man räknar in effekterna av boräntekostnader, minskade reallönen med 8 procent.

“Köpkraften fortsätter att försämras så länge inflationen har den snabba uppgång som vi sett en tid nu. Varken i Sverige eller i andra jämförbara länder har lönerna utvecklats i takt med priserna”, säger Petter Hällberg.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -