MEDLINGSINSTITUTET
LÖNER +2,8% I SEP JMF SEP 2021 (NY) (Direkt)

2022-11-30 08:05

(tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 2,8 procent i september jämfört med motsvarande månad 2021.

Det visar Medlingsinstitutets (MI) lönestatistik, uppräknad med en statistisk modell för retroaktiva löner.

Enligt den preliminära statistiken ökade lönerna med 2,6 procent.

MI konstaterar att sedan vårens lokala löneförhandlingar har löneökningstakten under april till september legat nära genomsnittet för dessa månader, som uppgår till 2,9 procent.

Fram till våren 2023 är det nu främst rekrytering och andra personaländringar som påverkar den sammanlagda löneökningstakten.

"Att döma av septemberutfallet verkar inte den utbredda personalbristen ha påverkat löneökningstakten", säger Petter Hällberg, makroekonom på MI, i en kommentar.

De avtalade löneökningarna i de flesta kollektivavtal blir i genomsnitt något lägre i år än förra året. Den sammanvägda löneökningstakten enligt kollektivavtalen uppgick till cirka 2 procent i september.

De avtalade löneökningarna har sammantaget dämpats något sedan 2020 jämfört med åren dessförinnan, men de faktiska löneökningarna är nästan oförändrade över tid. Lönerna i hela ekonomin ökade med i genomsnitt 2,5 procent per år 2013–2019 och har ökat med i genomsnitt 2,4 procent per år sedan 2020.

Konsumentpriserna ökade med 9,7 procent i september enligt KPIF. I september sjönk däremot reallönerna med 6,9 procent jämfört med året innan. Räknas effekterna av boräntekostnader in, minskade reallönen med 8 procent.

"Köpkraften fortsätter att försämras så länge inflationen har den snabba uppgång som vi sett en tid nu. Varken i Sverige eller i andra jämförbara länder har lönerna utvecklats i takt med priserna", säger Petter Hällberg.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -