NÄTMÄKLARE
FLER AFFÄRER PER DAG I NOVEMBER JÄMFÖRT MED OKTOBER (Direkt)

2022-11-30 07:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararna gjorde 314.700 affärer per dag i november, en minskning med 34 procent jämfört med samma månad i fjol men en ökning med 10 procent jämfört med oktober. Hos Avanza gjordes 233.100 affärer per handelsdag under månaden, en minskning med 35 procent jämfört med i fjol och en ökning med 12 procent jämfört med oktober.

Det skriver Avanza i sin månadsrapport.

"Det positiva börsklimatet har fortsatt under november och förstärker därmed det gamla talesättet om att aktier är en vintersport … Återhämtningen har varit bred och snittaktien har stigit 35 procent sedan respektive årslägsta. Något som tinat upp sentimentet lite grann", kommenterar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Börsuppgången har gjutit mod i spararna, visar Nordnets statistik över aktiehandeln för november.

"Parallellt med att defensivt köpts i uppgången ser vi att vissa tillväxtaktier också börjar tas in i värmen", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Månadens köplista hos Avanza toppas av Embracer, följt av Tesla och Storskogen.

"Gamingsektorn befinner sig i en långvarig snålblåst vilket även svenska Embracer fått erfara. Bolaget har varit en förvärvsmaskin senaste åren men i samband med senaste kvartalsrapporten sänktes helårsprognosen, något som lett till flertalet sänkta riktkurser. Aktien som tappat 66 procent sedan toppnoteringen i maj förra året sjönk 30 procent under en vecka i november, varav över 20 procent enbart på rapportdagen. Detta fick aktiespararna att trycka på köpknappen vilket gjort att aktien seglat upp till att bli den sjätte mest ägda aktien på Avanzas plattform", säger Nicklas Andersson.

Även på Nordnets köplista finns Embracer.

"De tidigare heta serieförvärvarna, så som Embracer och Storskogen, har varit ute i kylan större delen av 2022, men börjar nu så smått plockas in i värmen av spararna igen. Tillväxtaktier har generellt pressats hårt, men har sedan legat i framkant i de senaste två månadernas rekyl. Nu vågar spararna doppa tårna på förhoppningen om att räntehöjningscykeln snart är över, och därmed också kräftgången för tillväxtaktier", kommenterar Frida Bratt.

Samtidigt är det andra tillväxtaktier som får stryka på foten, bland annat bettingaktier, enligt Nordnets statistik.

Följande är topplistorna hos Avanza respektive Nordnet i november.

AVANZA

Källa: Avanza pressmeddelande 30 november.

NORDNET

Källa: Nordnet pressmeddelande 30 november.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -