BÖRSEN
DARR EFTER JOBBDATA MEN POSITIVT AVSLUT, OMXS30 +0,2% (Direkt)

2022-12-02 17:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades växelvis över och under nollstrecket men kom att stänga i positivt territorium på fredagen, då amerikansk arbetsmarknadsstatistik för november utkom, siffror som blir en viktig faktor för kommande styrräntebeslut från centralbanken Federal Reserve.

Veckan innehöll tidigare en kraftig rörelse uppåt under onsdagen, då riskviljan var tydligt förbättrad i finansmarknaderna sedan Fed-chefen Jerome Powell sänt signaler om en dämpad räntehöjningstakt.

Jobbsiffran som publicerades på fredagseftermiddagen visade att sysselsättningen ökat med mer än 30 procent fler än vad analytiker hade väntat sig. Även den genomsnittliga timlönen steg mer än väntat. Svensk börs vände tvärt nedåt med kronkursen samtidigt som räntorna bar iväg norrut. Men reaktionen blev förhållandevis kortvarig på storbolagsindexet OMXS30.

Capital Economics skrev i en kommentar att motståndskraften på den amerikanska arbetsmarknaden och ett ökat lönetryck inte ändrar synen att kärninflationen kommer att falla snabbare än Federal Reserve tro

Stängningen var på 2.129, en nivå 0,2 procent högre för dagen. Aktier för 17,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Räntekänsliga aktier tog huvudrollen i så väl topp som botten. Svagast i indexet gick tillväxtorienterade investmentbolaget Kinnevik, som på sistone har återhämtat sig i samband med lägre styrränteförväntningar men som nu sjönk tillbaka 8,9 procent. En bidragsgivande faktor till den negativa kursutvecklingen var en säljrekommendation från DNB Markets.

I täten gick i stället fastighetsbolaget SBB:s aktie, som steg med 4,4 procent. Molnkommunikationsbolaget Sinchs aktie klättrade med 2,3 procent.

Bland förlorarna i indexet hittades vid sidan av Kinnevik också fordonssäkerhetsbolaget Autolivs aktie, som var ned 2,5 procent, jämte Handelsbanken 1,6 procent ned och Swedbank på minus 1,1 procent. Dessa var dock de enda med nedgångar större än 1 procent i OMXS30. Samtliga banker hittades på minus.

H&M steg 2,6 procent till 121 kronor med stöd av höjd rekommendation från Goldman Sachs till neutral från sälj med riktkurs 135 kronor. DNB Markets har samtidigt lyft sin riktkurs till 120 kronor. Morgan Stanley, som under förra decenniet varnade för fallande vinst per butiksyta, har dock återupptagit sin bevakning med underviktsrekommendation.

Telias energikostnader blev lägre än väntat i oktober och bolaget hoppas nu på att energikostnadsökningen för helåret blir något lägre än vad man tidigare hade räknat med, säger Telias vd Allison Kirkby i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. I förra delårsrapporten var oväntat höga energikostnader ett sänke. Telias enhet TV & Media kommer att ha ett övergångsår under 2023, då verksamheten konsolideras för att från 2024 kunna visa resultatförbättringar, uppgav hon vidare. Aktien var ned med 0,6 procent.

Det Spotlight-noterade spelutvecklingsbolaget Wicket Gaming föll 53 procent efter beslut om att göra en företrädesemission som initialt kan tillföra bolaget 47 miljoner kronor. Syftet är att finansiera fortsatt utveckling och global lansering av Cricket Manager Pro samt att säkerställa nya affärer i segmentet Education.

Bild: Stockholmsbörsens OMXS30 den 2 december

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

edyoutec - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -