USA
JOBBRAPPORT HINDRAR EJ FED FRÅN DÄMPA TAKTEN - ANALYTIKER (Direkt)

2022-12-02 15:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Motståndskraften på den amerikanska arbetsmarknaden och ett ökat lönetryck ändrar inte vår syn att kärninflationen kommer att falla snabbare än Federal Reserve tror, och vi räknar fortsatt med att Fed kommer att sänka takten i åtstramningarna, med en mindre 50-punktershöjning i december.

Det skriver Capital Economics i en kommentar till den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för november.

Sysselsättningen ökade med 263.000 personer, vilket var fler än väntade +200.000, och utfallen för de föregående två månaderna reviderades upp svagt.

Enligt Capital Economics kan dock en nedgång i antalet sysselsatta i detaljhandelssektorn med 30.000 personer vara en källa till oro.

"Den andra orosfaktorn är att gapet mellan den starka sysselsättningen och en svag hushållsundersökning (-138.000) vidgades igen i november", skriver ekonomerna och tillägger att endast en ännu större nedgång i arbetskraften, med 186.000 personer, hindrade arbetslösheten från att stiga över 3,7 procent.

Capital Economics skriver att det förnyade utträdet från arbetsmarknaden delvis förklarar motståndskraften i lönerna, där den genomsnittliga timlönen ökade med 0,6 procent i november, mot en väntad uppgång med 0,3 procent. I årstakt steg lönerna med 5,1 procent, väntat här var en nedgång till 4,6 procent. I oktober steg lönerna med uppreviderade 3,9 procent.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -