NEW YORK
STÄNGDE BRETT NEDÅT, TESLA SJÖNK, S&P 500 -1,8% (Direkt)

2022-12-05 22:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna utvecklades svagt på måndagen, där samtliga sektorer stod på röd mark när handeln hade avslutats.

Det breda indexet S&P 500 hade vid stängning tappat 1,8 procent till nivån 3.999, vilket motsvarar en nedgång om 0,7 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Industriindexet Dow Jones backade 1,4 procent till 33.947 och det tekniktunga Nasdaqs kompositindex stod på nivån 11.240, motsvarande en nedgång om 1,9 procent.

Bidragande till det försämrade sentimentet var eftermiddagens makrosiffror som visade en oväntat hög aktivitet i den amerikanska tjänstesektorn, där ISM inköpschefsindex för sektorn steg till 56,5 procent i november. Väntat var en siffra på 53,3 procent, enligt Trading Economics prognosenkät. Generellt sett så kan det sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt. Siffrorna väcker därför åter en oro över att Federal Reserve kan fortsätta med aggressiva räntehöjningar.

Bland enskilda aktier blev elbilstillverkaren Tesla en av förlorarna inom S&P 500 när aktien hade försvagats med 6,4 procent. Flera internationella medier har rapporterat att Tesla planerar att minska produktionen vid dess fabrik i Shanghai. Beslutet ska ha fattats mot bakgrund av en utvärdering om Kinamarknadens efterfrågan på kort sikt. Senare rapporterade dock Reuters att Tesla dementerar uppgifterna, något som inte tycktes påverka aktiekursen i någon större utsträckning.

Även Salesforce placerade sig bland förlorarna med en nedgång på 7,4 procent.

Starkare gick det för flygbolaget United Airlines som steg med 2,6 procent. Bolaget har fått en höjd rekommendation av Morgan Stanley, som höjde till övervikt från tidigare neutral.

Sektorkollegan American Airlines ökade samtidigt med 1,0 procent medan Delta Airlines var upp 0,2 procent. Den sistnämnda har enligt Wall Street Journal gått ut med löneökningar på minst 34 procent över en fyraårsperiod.

Flera kinesiska USA-noterade aktier uppvisade en volatil handel efter att Peking och Shenzhen under helgen meddelat att de kommer att lätta på en regel som kräver negativa covid-tester inför resor. Aktier som Xpeng och Nio, som inledningsvis var upp nära tvåsiffrigt, var vid stängning ned 1,0 respektive 2,5 procent. Alibaba var samtidigt upp 0,5 procent medan Baidu ökade med 2,7 procent.

Modebolaget VF Corporation, som bland annat äger North Face, Vans och Timberland, rasade med 11 procent efter att bolaget både gick ut med sänkta utsikter för helåret och att vd:n Steve Rendle avgår.

På räntefronten var den amerikanska tioåriga statsobligationen upp 9 punkter till 3,60 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 5 december

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Delta Air Lines - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

NIO ADR A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -