BÖRSEN
SVAG AVSLUTNING PÅ DAGEN, OMXS30 -1,3% (Direkt)

2022-12-06 17:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på tisdagen och vid stängning noterades samtliga sektorer lägre. De minsta nedgångarna noterades för råvaror och fastigheter.

En av dagens fåtaliga vinnare bland storbolagen var än en gång SBB som fortsatte upp efter måndagens kursrusning.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning sjunkit 1,3 procent till 2.111. Aktier för 18,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

SBB steg 3,1 procent, efter att på måndagen ha lyft hela 16 procent sedan kreditvärderingsinstitutet Fitch höjt bolagets utsikter till positiva.

SKF slutade också på plus med en uppgång på 0,5 procent. På måndagskvällen rapporterade Bloomberg News med hänvisning till källor att SKF undersöker en försäljning av sin flygverksamhet, sedan aktivistfonden Cevian drivit på frågan. Enligt källorna kan SKF komma att meddela om en affär inom en vecka och enligt Barclays kan en eventuell försäljning inbringa runt 6 miljarder kronor.

I övrigt var det nedåt för OMXS30-bolagen, där H&M sjönk 4,9 procent till 114:50 kronor. Credit Suisse har sänkt riktkursen för bolaget till 80 kronor från tidigare 85. Sämst för dagen bland storbolagen var dock Getinge, som sjönk 5,8 procent.

Även Swedbank backade. Banken hade på tisdagen en digital kapitalmarknadsdag där ledningen bland annat lade fram mål om ett K/I-tal på 0,40, som ett medel för att nå målet om avkastning på eget kapital om 15 procent 2025. Aktien handlades ned 2,2 procent.

Eyetrackingbolaget Smart Eye föll 39 procent. Bolaget ska sänka sina personalkostnader med 10 procent på årsbasis, vilket motsvarar cirka 30 miljoner kronor. Smart Eye avser också göra en företrädesemission på cirka 325 miljoner kronor.

"Vi landade i emissionen, som en följd av storleken på finansieringsbehovet för att vara fullt finansierade fram till att vi blir kassaflödespositiva", sade vd Martin Krantz vid en telefonkonferens på tisdagen.

Forskningsbolaget Ascelia Pharma rasade 36 procent efter en uppdatering om Sparkle-studien i fas 3. Studien, som dragits med förseningar, väntas nu bli färdigrekryterad under februari-mars 2023. Så sent som för en dryg månad sedan var vd Magnus Corfitzens besked att fokus var att under 2022 slutföra det kliniska fas 3-programmet.

"Det är ju inte riktigt en marknad att drämma till med förseningar och rejäl osäkerhet", uppger en analytiker i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt. Denne konstaterade även att Ascelia Pharma på tre år bara lyckats rekrytera 58 patienter till studien.

Ett annat forskningsbolag, ISR, har enligt Dagens Industri skulder och betalningsförelägganden hos Kronofogden på över 2 miljoner kronor. Aktien, som sedan tidigare är observationslistad, tappade 39 procent innan den handelsstoppades på eftermiddagen.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Knowit till behåll från köp. Aktien backade 2 procent.

Renewcell avancerade 3,6 procent efter att ha tecknat ett leveransavtal med österrikiska Lenzing om försäljning av 80.000-100.000 ton av Renewcells återvunna dissolvingmassa Circulose.

OMXS30 tisdagen den 6 december

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Ascelia Pharma - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Knowit - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Smart Eye - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -