EKOFIN
26 EU-LÄNDER BEREDDA KRINGGÅ UNGERNVETO MOT UKRAINA-STÖD (Direkt)

2022-12-06 17:33

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Tjugosex EU-länder är beredda att kringgå Ungerns veto för att ändå skicka stöd på 18 miljarder euro till Ukraina under 2023.

"Det skulle vara mer praktiskt om alla var eniga. Men pengarna kommer att skickas till Ukraina, antingen med 26 länder som deltar eller med 27 länder", sade Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura vid en presskonferens efter ekofinmötet på tisdagen.

Han var mötets ordförande.

Förberedelser görs för att de första utbetalningarna ska kunna ske tidigt i januari, sade han.

Ungern blockerade godkännandet av stödet till Ukraina och en miniminivå på bolagsskatten på 15 procent för att pressa resten av EU att få klartecken för EU-stöd på 13,3 miljarder euro till Ungern.

Vid mötet bad finansministrarna kommissionen att göra en ny bedömning av om Ungern har genomfört utlovade åtgärder för att förbättra rättsstaten.

Den nya bedömningen ska levereras redan denna vecka.

Kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis sade att tidslinjen är mycket sammanpressad men att kommissionen kommer att göra sitt bästa.

Sedan ska ländernas EU-ambassadörer diskutera den nya bedömningen nästa vecka. Om ambassadörerna inte kan komma överens kommer ett extra ekofinmöte att hållas som sista utväg veckan som börjar den 19 december, sade Zbynek Stanjura.

Finansminister Elisabeth Svantesson sade till journalister att det nu handlar om ett förhandlingsspel som hon tror att Ungern förlorar och övriga länder vinner.

"Tiden talar för oss", sade hon.

Av det 13,3 miljarder euro som Ungern väntar på kommer 70 procent av 5,8 miljarder gå förlorade om finansministrarna inte godkänner Ungerns återhämtningsplan före årsskiftet.

När det gäller resterande 7,5 miljarder euro sade Elisabeth Svantesson att EU bör frysa dem eftersom Ungern inte har levererat reformer av rättsstaten.

Den delen handlar det om EU:s villkorsmekanism, som villkorar EU-stöd till att EU-länder följer principer för rättsstater.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -