SMART EYE
SER ACCELERERING I LICENSER FRÅN 2024 - FC (Direkt)

2022-12-06 11:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eyetrackingbolaget Smart Eye räknar med att bolagets licensintäkter tar fart från 2024, drivet av regulatoriska säkerhetskrav i Europa.

Det sade Smart Eyes nytillträdde finanschef Martin Bjuve vid tisdagens webbsända presentation som hölls med anledning av att bolaget avser ta in 325 miljoner kronor i en företrädesemission.

"Vi ser en accelerering i licenser från 2024, och en fortsatt ökning till 2026. Uppbyggnaden ("ramp up") i affärsplanen är relativt baktung", sade han.

Enligt Smart Eyes vd Martin Krantz har uppbyggnaden av marknaderna inom förarövervakningssystem, DMS, och Interior Sensing försenats med omkring ett år. Effekterna av pandemin har påverkat den globala fordonsindustrin negativt, vilket har bidragit till förseningen i implementeringen av DMS och Interior Sensing, framförallt i Europa.

Emissionen görs i syfte att kunna finansiera bolaget fram till dess att det når ett positivt kassaflöde, vilket väntas ske under det andra halvåret 2024.

Inom DMS är Smart Eye marknadsledare, med en andel på över 50 procent. När marknaden utvecklas blir det dock svårt för Smart Eye att kunna bibehålla marknadsandelen på över 50 procent, enligt Martin Krantz.

"Vi avser ha en position där ingen ligger före oss. Vi avser att fortsätta vara marknadsledare fram till 2026", sade han.

Efter 2026 väntas marknadsdynamiken utvecklas och marknadsaktörerna kommer att titta mer på lösningar för hela fordonet med kameror på flera olika ställen, enligt Martin Krantz.

Han uppgav vidare att Smart Eyes finansieringsbehov var tydligt redan innan sommaren, som en följd av förseningen i kommersialiseringen av bolagets så kallade "design wins".

Efter sommaren inledde bolaget en process för att se över finansieringsalternativen och bolaget tittade, förutom en emission, även på att utöka skuldsättningen.

"Vi landade i emissionen, som en följd av storleken på finansieringsbehovet för att vara fullt finansierade fram till att vi blir kassaflödespositiva. Vi är övertygade om att det är den bästa lösningen för bolaget framöver för att stå på egna ben", sade Martin Krantz.

Vid 11-tiden hade Smart Eye-aktien fallit omkring 34 procent.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Smart Eye - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -