SVANTESSON
SKA FÖRSÖKA ENA EU OM NYA BUDGETREGLER REDAN I VÅR (Direkt)

2022-12-06 18:51

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Finansminister Elisabeth Svantesson ska göra vad hon kan för att EU ska enas om nya budgetregler till i vår.

I så fall skulle de nya reglerna kunna tillämpas redan i planeringen av budgeten för 2024.

"Det är en väldigt ambitiös tidsplan. Vi ska göra vad vi kan. Kvalitet blir givetvis viktigt, och att många länder kan stå bakom en uppgörelse", sade hon till journalister på tisdagen.

Sverige tar över som EU:s ordförandeland under första halvåret 2023. Elisabeth Svantesson blir då ordförande för EU:s finansministrar i ekofinrådet.

Särskilt sydliga EU-länder, som vill ha mjukare budgetregler i stabilitetspakten, vill att de nya reglerna ska träda i kraft 2024 i stället för en återgång till de gamla reglerna.

De gamla reglerna har suspenderats 2020-2023 på grund av pandemin och Ukrainakriget.

Elisabeth Svantesson sade att EU-länderna står långt ifrån varandra, men att tisdagens diskussion på ekofinmötet visade en vilja att komma framåt.

Den 9 november lade kommissionen fram ett förslag till reform av stabilitetspakten. Den gick ut på att använda ett enkelt utgiftstak som mål tillsammans med nationella fyraåriga statsskuldsplaner och hårdare övervakning.

De första förhandlingarna om tekniska frågor ska skötas på tjänstemannanivå, upp till statssekreterarnivå. Därefter tar finansministrarna vid.

När enighet finns om de stora dragen ska kommissionen lägga ett detaljerat lagförslag.

Sverige har sedan länge förespråkat strikta budgetregler och ordning och reda i finanserna.

"Det är inte mindre viktigt efter pandemin. Sedan är det självklart att som ordförande för rådet får vi hålla ihop alla länder och försöka komma fram till kloka kompromisser", sade Elisabeth Svantesson.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -