SWEDBANK
RÄNTEMARGINALEN VÄNTAS FÖRBÄTTRAS I LÄGRE TAKT - FC (Direkt)

2022-12-06 12:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntenettot väntas vara den främsta intäktsdrivaren i Swedbanks mål att nå en avkastning på eget kapital om 15 procent 2025.

Det sade finanschef Anders Karlsson vid Swedbanks digitala kapitalmarknadsdag på tisdagen. Han tillade att det högre ränteläget har förbättrat bankens marginaler, men att denna förbättring väntas bli mindre framöver i takt med att ränteläget blir högre.

Även provisionsnettot väntas bidra positivt till målet. Vad gäller intäkterna från kort sade dock Anders Karlsson att man där räknar med en viss motvind på kort sikt, då konsumenterna på grund av den snabbt ökade inflationen väntas flytta över en del av sin konsumtion till mer av dagligvaror.

"När inflationen kommer ned väntar vi oss att det reverserar igen till konsumtion av mer varor med högre marginal", sade Anders Karlsson.

För perioden 2021-2025 räknar Swedbank med att inlåningen ökar med i snitt 5 procent om året, en lägre takt än tidigare vilket enligt Anders Karlsson bygger på att privatpersoners sparande väntas öka på grund av försiktighet relaterad till de ökade levnadsomkostnaderna.

Swedbank presenterade på tisdagen även målet om ett K/I-tal på 40 procent för perioden. Enligt vd Jens Henriksson har banken i och med detta slutat arbeta mot ett fast kostnadstak, och vad gäller nivån på K/I-talet är det en nivå som banken periodvis redan har uppnått på senare tid. Enligt Anders Karlsson kan det även ses som en indikation på längre sikt.

"Det är en prognos för 2022-2025. Sedan är det en bra indikation för var en kostnadseffektiv retailbank bör ligga framöver", sade han.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -