TECH
EU-LÄNDER ENAS OM REGLER FÖR ARTIFICIELL INTELLIGENS (Direkt)

2022-12-06 10:47

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s telekomministrar enades på tisdagen om regler för användning av artificiell intelligens som skyddar mänskliga rättigheter och personlig integritet.

"Reglerna ska göra det enklare att utveckla AI inom unionen. Det kommer att stärka unionens konkurrenskraft och därmed Sveriges konkurrenskraft", sade civilminister Erik Slottner till journalister.

"Det är viktigt att vi får gemensamma regler för hur vi använder och utvecklar AI i framtiden i Europa på ett säkert sätt. Det är bra för svenska företag som ska utveckla olika AI-system", fortsatte han.

Regleringen är olika strikt beroende på användningsområde och vilka risker som finns där. Tre nivåer finns.

Den första nivån kommer nästan att sakna reglering. Den andra får striktare regler. Den tredje får väldigt restriktiv användning.

Eftersom EU är en stor och utvecklad marknad är det möjligt att denna EU-reglering blir en världsstandard som påverkar lagstiftning runt om i världen, sade Erik Slottner.

Så har skett med EU:s dataskyddsförordning GDPR.

För att främja innovation och effektivisera regelefterlevnad ska så kallade regulatoriska sandlådor kunna skapas för att förenklade regelverk ska ge utrymme att testa nya produkter och affärsmetoder.

När Europaparlamentet har kommit fram till sin ståndpunkt ska en slutversion förhandlas fram mellan Europaparlamentet och EU-länderna.

Det blir Erik Slottners uppgift att som representant för ministerrådet förhandla om slutversionen under Sveriges ordförandeskap nästa halvår.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -