Lannebo Sverige Hållbar ökade 5,4 procent i november - Borregaard nytt innehav (Finwire)

2022-12-07 13:18

Fonden Lannebo Sverige Hållbar steg 5,4 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 7,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 20,8 procent och är därmed sämre än index som har minskat 20,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Initialt skriver förvaltarna att november blev en ytterligare stark börsmånad trots svagare konjunktursignaler. Många industriföretag i USA har noterat högstanivåer och nordiska verkstadsbolag har klättrat påtagligt, vilket tolkas som att börsen styrs av inflationsförväntningar snarare än konjunktionsoro.

"Råvarupriser, inklusive olja, fortsätter att sjunka och fraktpriser har i det närmaste kollapsat", fortsätter förvaltarna.

Under månaden har signaler kommit från FED och Riksbanken om att punkten för att pausa räntehöjningarna närmar sig och fokus blir istället att utvärdera effekterna av redan genomförda åtstramningar, skriver förvaltarna.

De sista rapporterna för tredje kvartalet kom in under månaden, där förvaltarna lyfter fram värmeluftsbolaget Nibe som fortsätter växa på den starka efterfrågan av energieffektivisering i Europa och USA. På samma tema lyfts även Alfa Laval fram som höll kapitalmarknadsdag under månaden där fokus på energieffektivisering och övergång till förnyelsebara energikällor kommunicerades.

Fonden köpte in sig i det norska bioraffinaderiet Borregaard under månanden.

"Bolaget köper in träd som sedan omvandlas till en bred grupp slutprodukter där den gemensamma nämnaren är att dessa är substitut för produkter baserade på fossila bränslen, däribland vanillin, bioetanol och växtnäring. Vi anser att bolaget kommer fortsätta att gynnas av den gröna omställningen som många bolag ställs inför de kommande åren, vilket bör driva efterfrågan på Borregaards produkter när kunderna ska gå från oljebaserade produkter till miljövänligare substitut.", skriver förvaltarna.

Vad gäller andra förändringar i fonden under månaden så har man ökat i danska läkemedelsbolaget ALK Abello och Eolus Vind. Efter stark kursutveckling under hösten har fonden minskat positionerna i Atlas Copco, Novo Nordisk och Electrolux.

Vid månadens slut var fondens största innehav Alfa Laval, Nibe och Atlas Copco med portföljvikter om 6,2, 5,4 respektive 5,3 procent.

De största sektorerna var industrivaror & -tjänster följt av energi med portföljvikter om 44,5 respektive 12,0 procent.

Lannebo Sverige Hållbar, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent 5,4
Index MM, förändring i procent 7,3
Fond i år, förändring i procent -20,8
Index i år, förändring i procent -20,7

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Sverige Hållba... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -