Lannebo Sverige ökade 7,7 procent i november - SSAB och Elekta bidrog positivt (Finwire)

2022-12-07 13:11

Fonden Lannebo Sverige steg 7,7 procent i november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,2 procent och är därmed bättre än index som har minskat 20,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Martin Wallin och Robin Nestor.

Inledningsvis skriver förvaltarna att rapporterade inflationsutfall och förändrade ränteförväntningar är fortsatt högst centrala för hur marknaden utvecklas. Både Riksbanken och FED höjde styrräntan med 75 punkter till 2,5 respektive 4,0 procent. Kronan stärktes mot dollarn under månaden.

Den kraftiga penningpolitiska stimulation som utförts av bland annat FED och ECB de senaste åren avslutades under sommaren 2022. Detta har lett till att centralbankerna sitter på väsentliga balansräkningar som ska monteras ner, något som är en ekonomiskt åtstramande faktor, skriver förvaltarna.

"Fondens innehav i SSAB och Elekta utvecklades bättre än marknaden som helhet med uppgångar om 14 respektive 10 procent. SSAB fortsätter att gynnas av stabila leveranser och ett högt stålpris, framför allt i Nordamerika", skriver förvaltarna.

Vidare framför förvaltarna att trots Elektas motgångar i form av bland annat höga kostnader och begränsade prisjusteringar förväntas betydligt bättre framtida intjäning som resultat av det pågående besparingsprogrammet.

Swedbank och Tobii utvecklades svagare än den breda marknaden och steg 3 respektive sjönk 9 procent under månaden.

"Intjäningen i Swedbank är stigande och nettovinsten förväntas ha en tillväxt på cirka 7 procent per år mellan 2019 och 2024. De stigande räntorna närmar sig en topp och kan komma att falla tillbaka under kommande tvåårsperiod. Det relevanta är dock vilken ränte- och inflationsnivå som blir den kollektivt långsiktiga prognosen om ett år. En reporänta på drygt 2 procent är en gynnsam miljö för bankernas lönsamhet".

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Ericsson, Swedbank och Millicom med portföljvikter om 7,9, 7,8 respektive 6,1 procent.

Finans var den största sektorn i fondens portfölj med en exponering om 25,8 procent följt av industrivaror och -tjänster samt informationsteknologi med exponering om 17,5 respektive 16,4 procent.

Lannebo Sverige, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent 7,7
Index MM, förändring i procent 7,3
Fond i år, förändring i procent -9,2
Index i år, förändring i procent -20,7

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -