Lannebo Teknik minskade 1,6 procent i november - nytt innehav i Fortinet (Finwire)

2022-12-07 13:42

Fonden Lannebo Teknik minskade 1,6 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,8 procent och är därmed sämre än index som har minskat 13,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Johan Nilke och Helen Groth.

Initialt skriver förvaltarna att marknaden fortsätter att vara volatil och styrs av inflation samt kommentarer från centralbankerna. November bjöd på fler positiva än negativa indikationer gällande inflationen och huruvida vi närmar oss toppen.

Marknaden visade på stora positiva aktierörelser i teknologibolagen mot slutet av månaden vilket tyder på att sektorn ses som en homogen räntekänslig sektor, skriver förvaltarna.

"Vi håller inte helt med om att alla teknikbolag skall ses som en homogen och räntekänslig grupp. Majoriteten av bolagen som vi investerar i har återkommande intäkter, en produkt som är kritisk för kunderna, har hög marginal och ingen eller låg skuldsättning. Sen kan vi hålla med om att vissa bolag har en något högre värdering och på så sätt kan vara mer känsliga. Kvalitet kostar oftast lite mer, men lönar sig på längre sikt", fortsätter förvaltarna.

Rapporterande bolag bjöd på stabila rapporter under månaden men de bolag med en konservativ prognos straffades av aktiemarknaden. Kostnadsökningar, efterfrågerisk i eventuell recession samt komponentbrist var återkommande teman, skriver förvaltarna.

Positiva bidrag för fondens avkastning återfanns bland halvledarbolagen under månaden då Microchip, AMD, ASML och Nvidia utvecklades väl. Samtliga portföljbolag inom halvledare steg med 20 procent eller mer under månaden.

I den negativa vågskålen återfanns Amazon, Disney och Apple.

Gällande aktiviteten i fonden har man under månaden köpt Fortinet.

"Det är ett stabilt bolag med en stor möjlig marknad som visar en omsättningstillväxt på 30 procent och en marginal på 20 procent samtidigt som värderingen är lägre än för liknande bolag. Vi hoppas få anledning att komma tillbaka med mer information om bolaget i kommande månadsrapporter", avslutar förvaltarduon.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Alphabet och IBM med portföljvikter om 7,8, 6,8 respektive 4,9 procent.

Lannebo Teknik, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent -1,6
Index MM, förändring i procent 3,8
Fond i år, förändring i procent -16,8
Index i år, förändring i procent -13,7

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Teknik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -