Lannebo Teknik Småbolag minskade 1,7 procent i november - positiva bidrag från halvledarbolag (Finwire)

2022-12-07 13:49

Fonden Lannebo Teknik Småbolag minskade 1,7 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 22,4 procent och är därmed sämre än index som har minskat 12,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Johan Nilke och Helen Groth.

Initialt skriver förvaltarna att november präglades av stort fokus på inflationssiffror och uttalanden från centralbanker. Lägre än väntad amerikansk inflationstakt och uttalanden från FED om att sänka takten på räntehöjningarna drev marknaden uppåt.

"Inflationen och räntan är sannolikt de faktorer som fortsatt kommer att avgöra börsens utveckling den kommande tiden, även om vi som förvaltare försöker fokusera på bolagens förmåga till framtida vinsttillväxt", skriver förvaltarna.

Främsta bidragsgivare var Nordic Semiconductor under månaden, som drevs av medvind i halvledarbranschen.

I den negativa vågskålen återfanns amerikanska Omnicell som erbjuder mjukvara för hälsovårdssektorn. Aktien sjönk på svag kvartalsrapport och sänkt prognos.

Fonden deltog i en riktad nyemission från Vitec om 800 miljoner kronor. Syftet med emissionen var att fortsätta bolagets tillväxtstrategi genom förvärv.

"Bolagen inom Vitec har god lönsamhet och starka kassaflöden och ofta bra positioner för att kunna genomföra prishöjningar. Under månaden besökte vi bolaget och fick möjlighet att träffa chefer från flera olika bolag inom koncernen för att förstå produkterna bättre och få en känsla för de personer som leder bolagen. Vår investeringsfilosofi rimmar väl med hur Vitec ser på förvärv och investeringar", avslutar förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var SPS Commerce, Descartes Systems och Addnode med portföljvikter om 4,1, 4,0 respektive 3,8 procent.

Vid månadsskiftet hade fonden störst sektorexponering mot informationsteknologi, hälsovård och industrivaror och -tjänster med exponering om 59,1, 18,7 respektive 9,1 procent.

Lannebo Teknik Småbolag, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent -1,7
Index MM, förändring i procent 2,2
Fond i år, förändring i procent -22,4
Index i år, förändring i procent -12,9

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Teknik Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -