NEW YORK
TERMINERNA PEKAR MOT ÖPPNING NEDÅT (Direkt)

2022-12-07 15:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna väntas fortsätta att gå ned något när onsdagens officiella handel inleds, efter två dagar med rejäla indextapp.

Oro för att ett högre ränteläge under en längre tid kommer att tynga ekonomin nästa år bidrog till det negativa sentimentet, vilket även tyngde indexen i Europa och Asien. Starkare amerikansk statistik under fredagen och måndagen har grusat tidigare förhoppningar om att Federal Reserve skulle kunna dämpa takten i räntehöjningarna.

Nyheter om att Kina kommer att lätta på covid-restriktionerna kunde inte få investerare på bättre humör.

"Marknaderna oroar sig över den amerikanska tillväxten och varningar från amerikanska banker för en recession nästa år bidrar till att handlarna antar ett 'risk-off'-läge", skriver IG:s analytiker, enligt Dow Jones.

En tidigare större nedgång i terminerna dämpades dock något och med en dryg halvtimme kvar till öppning noterades terminen för Dow Jones industriindex ned 0,2 procent, terminen för det bredare S&P 500 hade backat 0,4 procent och terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 sjönk 0,7 procent.

I förhandeln med enskilda aktier backade Tesla 2,3 procent till närmare 176 dollar. Bernstein har sänkt helårsestimaten för elbilstillverkaren Tesla till en nivå där analyshuset lägger sig "i en bekväm ställning långt under konsensus" till följd av vad som i allt högre grad tycks vara efterfrågeproblem. Analyshusets rekommendation för Tesla-aktien är underperform med en riktkurs på 150 dollar.

Apple var i sin tur ned 0,9 procent. Teknikbolaget skalar ner planerna på att lansera en fullt självkörande bil utan ratt och pedaler och senarelägger lanseringsdatum till 2026, enligt uppgifter till Bloomberg News.

Investmentbanken Morgan Stanley har börjat minska antalet anställda globalt med 1.600 personer, motsvarande cirka 2 procent av arbetsstyrkan. Aktien var ned 0,1 procent.

Aktivistfonden Bluebell, som fått ett rykte om sig att ta små ägarandelar och genomdriva krav på förändring kopplat till hållbarhet, vill se Blackrocks vd Larry Fink sparkad till följd av ett tvetydigt agerande i ESG-frågan där den amerikanska förvaltarjätten profilerat sig de senaste åren. Blackrockaktien backade med 0,6 procent.

Campbell Soup steg däremot 3,7 procent efter att kvartalsrapporten överraskat positivt. Resultatutvecklingen hänvisades till en stark prisutveckling, förbättrad produktivitet och förbättringar i leveranskedjan.

Carvana, som är en nätbaserad återförsäljare av begagnade bilar, föll 29 procent i förhandeln. En grupp långivare som representerar motsvarande 70 procent av bolagets osäkrade lån har skrivit ett tre månader långt avtal om att samarbeta i samtalen med bolaget. Carvana har bränt igenom sin kassa och analytiker har tidigare sagt att den kan vara slut inom ett år.

Airbnb sjönk 4,1 procent efter att Morgan Stanley nedgraderat aktien till undervikt (jämvikt) med hänvisning till förväntningar om en lägre efterfrågan.

På tisdagen visade USA-börserna breda nedgångar. Dow Jones backade 1,0 procent, S&P 500 tappade 1,4 procent och Nasdaqs kompositindex föll 2,0 procent.

Noteringar klockan 14.45
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)
Terminen för DJIA        -0,17%         
Terminen för S&P 500     -0,37%         
Terminen för Nasdaq 100  -0,65%         
2-åriga USA-räntan       -0,0522   till 4,3204%
10-åriga USA-räntan      -0,0293   till 3,5112%
Olja, US WTI             +0,69%    till 74:76 dollar/fat
Olja, Brent              +0,78%    till 79:97 dollar/fat
EUR/USD                  +0,0060   till 1:0526
Källa: Infront

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -