USA
TAR PARTI MOT SOCIALA MEDIER I FRÅGA OM INNEHÅLLSANSVAR (Direkt)

2022-12-08 08:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska staten har genom justitiedepartementet tagit parti mot Google i en rättegång rörande ansvar för det innehåll som publiceras på sociala medieplattformar, efter att efterlevande stämt bolaget sedan terrorpropaganda lagts upp på dess videoplattform Youtube.

I en inlaga till den amerikanska högsta domstolen, som registrerades på onsdagen, framhåller justitiedepartementet att sociala medier och deras ägare kan behöva hållas ansvariga för hur deras algoritmer riktar innehåll till plattformarnas användare.

Fallet rör en stämning som efterlevande till en 23-årig amerikansk medborgare som mördades av IS-terrorister under attentatet i Paris i november 2015. De efterlevande hävdar att Youtube-ägaren Google brutit mot anti-terrorlagar genom att plattformens algoritmer rekommenderat användare innehåll som är att betrakta som IS-propaganda.

Justitiedepartementet tycks dock inte helt och hållet ställa sig på de efterlevandes sida. Däremot förordas familjen ges en ny chans att argumentera framför en federal domstol, som tidigare har förkastat stämningen mot Google.

Enligt regeringen ska plattformarna inte straffas för innehåll som läggs upp. Inte heller i de fall där modereringen av innehållsflödet brister. Däremot får inte användare uppmanas att ta del av illegalt material såsom genom de riktade rekommendationer genom algoritmen som enligt stämningsansökan styrt tittare till IS-propaganda.

En debatt i USA har pågått under en tid vad avser tolkningen av den så kallade "sektion 230" av lagen om anständighet inom kommunikation. Techindustrin med de sociala medie-bolagen i spetsen har skyddats av lagen, som medfört att de inte hittills kunnat ställas till svars för kriminellt innehåll som postats av användare.

Ett antal delstater har nu lyft frågan i en egen inlaga rörande fallet mot Youtube som drivs av de efterlevande till 23-åringen som mördades i Paris. Sektion 230 tillämpas alldeles för brett och förhindrar ansvarsutkrävande mot kriminalitet på nätet, skriver sammanslutningen av 26 delstater och Washington DC.

Sektion 230 skrevs in i lagen 1996, alltså före det moderna internet. Behovet av reformer har även förts på tal från så väl demokratiskt som republikanskt håll i kongressen, givet att det i princip gett de sociala medie-bolagen immunitet. Något beslut har dock inte formerats, vilket lämpat över frågan på domstolarna.

Dylika fall har även drivits mot de andra sociala medie-jättarna såsom Facebook- och Instagramägaren Meta Platforms och mikrobloggen Twitter.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -