RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN VÄNDE UPP PÅ STARKA USA-DATA (Direkt)

2022-12-09 16:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor steg tydligt på fredagen. Euron handlades samtidigt aningen svagare mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen, detta efter att ha handlats högre tidigare på fredagen.

Med en tunn europeisk datakalender var fredagens fokus i hög grad inriktat mot PPI-data för november från USA på eftermiddagen, som en av de sista tyngre datahållpunkterna inför nästa veckas centralbankskavalkad, men utfallet blev inte riktigt vad man hoppats på.

PPI steg 0,3 procent i november jämfört med i oktober samtidigt som kärn-PPI steg 0,4 procent, över väntade +0,2 procent för båda måtten. Årstakten sjönk visserligen från 8,1 till 7,4 procent för PPI och från 6,7 till 6,2 procent för kärn-PPI, men det var ändå över väntade 7,2 respektive 5,9 procent.

Preliminära Michiganindex för december visade vidare att konsumentsentimentet steg något mer än väntat; index steg till 59,1, från 56,8 i november, vilket var över väntade 56,9. Samtidigt sjönk hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt till 4,6 procent i början av december, från 4,9 procent i november.

USA-statistiken fick dollarn att vända upp på eftermiddagen från lägre nivåer på förmiddagen. Samtidigt steg amerikanska räntor något, men terminsmarknadens prissättning inför Feds räntebesked på onsdag påverkades inte nämnvärt. Prissättningen indikerar fortsatt cirka 75 procent sannolikhet för att styrräntan höjs med 50 punkter och 25 procent för 75 punkter.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tvåårsräntan till 4,34 procent medan tioårsräntan noterade 3,54 procent, 3 respektive 6 punkter högre jämfört med vid samma tid på torsdagen.

Data från Norge på morgonen visade att kärninflationen sjönk till 5,7 procent i november, från 5,9 procent i oktober, vilket var lägre än väntade 6,0 procent. KPI-inflationen sjönk samtidigt till 6,5 procent, från 7,5 procent, vilket var under väntade 6,5 procent.

Erika Dalstö, chefsstrateg på SEB i Oslo, noterade i ett kundbrev att även om kärninflationen kom in lägre än väntat i november så var den fortsatt 0,7 procentenheter över vad Norges Bank antagit i sin räntebana.

Norges Bank meddelar räntebesked och publicerar en ny penningpolitisk rapport torsdagen den 15 december. Enligt Erika Dalstö talar den ännu höga kärninflationstakten för att centralbanken kommer att behöva justera upp inflationsprognosen på kort sikt.

"Men ändå, den måttliga nedgången i årstakten bör vara lugnande för Norges Bank och i kombination med den svaga regionala nätverksrapporten antyder det att banken kommer att fortsätta med sin försiktiga hållning", skrev Erika Dalstö, och tillägger att SEB räknar med att styrräntan höjs med 25 punkter på torsdag, samt att nedåtrisker mot räntebanan dominerar.

Den norska kronan försvagades endast marginellt mot euron efter statistiken, däremot sjönk den tvååriga statspappersräntan omkring 15 punkter, till strax över 3,00 procent.

Tidigare på fredagen visade data från Kina att KPI-inflationen fortsatte sjunka i november, till 1,6 procent från 2,1 procent i oktober, vilket var i linje med prognos. PPI-inflationen var samtidigt oförändrad på -1,3 procent, något över väntade -1,4 procent.

I Sverige talade vice riksbankschefen Per Jansson på morgonen, ett anförande som fokuserade mer långsiktigt än på nästkommande penningpolitiska möte i februari, men han kunde inte hålla sig helt från ögonbrynshöjande formuleringar.

"När det gäller möjligheterna att höja styrräntan finns ju ingen gräns uppåt på samma sätt som det finns en nedåt. Svårigheterna att återföra inflationen till målet handlar mer om hur snabbt det rimligen kan ske", sade han.

Huvudbudskapet var dock att det inte råder någon tvekan om att Riksbanken har de verktyg som krävs för att få inflationen till målet. Men också att aktörerna i ekonomin måste samspela oavsett om inflationen är för låg eller för hög.

"Ju bättre samspel, desto smidigare kommer nedväxlingen av inflationen att gå", sade Per Jansson.

Efter anförande sade Per Jansson till journalister det vore väldigt bra om vi får se en tendens till att den underliggande inflation avtar i de kommande två inflationsutfallen. Han påpekade att huvudregeln är att inflationen ska vara ungefär vid målet vid årsskiftet 2023/2024.

"Jag kommer helt enkelt att rösta för en sådan penningpolitik som åstadkommer detta", sade han.

Per Jansson konstaterade vidare att Riksbanken har höjt räntan i relativt stora steg ett antal gånger. När de nu kommer upp till en högre räntenivå, utan att exakt veta var den ligger, så kommer man in i ett skeende där det handlar om att låta den högre räntenivån verka genom systemet och sätta sina avtryck.

"Jag känner och hoppas att vi är nära den punkten och inte ska behöva höja räntan alltför mycket ytterligare. Det är möjligt med gynnsamma inflationsdata att det räcker med 2,5 där vi är nu, det kan man inte utesluta", sade han.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) publicerade också en ny prognos på fredagsmorgonen där de sänker utsikterna för detaljhandels försäljningsutveckling nästa år till +1,0 procent, från +3,0 procent i föregående prognos i september. Det är prognosen för sällansköpsvaruhandeln som sänks, till -3,0 procent från 0,0 i september medan prognosen för dagligvaruhandeln lämnas oförändrad på +7,0 procent.

"Försäljningsutvecklingen förväntas minska mest i kapitalintensiva branscher kopplade till hemmet där räntehöjningar får störst effekt på konsumtionen, exempelvis byggvaruhandeln, möbel- och heminredningshandeln och elektronikhandeln. För handeln gäller det att följa konsumenten och marknadsutvecklingen noga", säger Emma Hernell, vd på HUI Research, i en kommentar.

Svenska statsobligationsräntor sjönk något i korta löptider på fredagen men steg samtidigt något i längre löptider. Tioårsräntan upp 2 punkter, till 1,70 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 12 punkter, till 1,94 procent.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -