Ryssland behöver inte mobilisera fler trupper enligt Putin (Finwire)

2022-12-09 15:21

Ryssland har inget behov att göra en ny mobilisering av trupper till Ukraina eftersom 150 000 soldater ännu inte skickats till frontlinjen. Det sade Putin i ett uttalande, skriver Reuters.

Moskva kallade in fler än 300 000 reservister i en mobilisering under september och oktober och Putin sade att ungefär hälften hade utplacerats i Ukraina. Även om Putin säger att mobiliseringen är över finns rädsla att en andra våg skulle kunna annonseras.

Vidare uppger Putin att Ryssland sannolikt skulle behöva nå överenskommelser med Ukraina i framtiden, men att han kände sig sviken över Minsk-avtalens haveri.

Putin sa att Tyskland och Frankrike – som förmedlade avtal om vapenvila i den belarusiska huvudstaden Minsk mellan Ukraina och ryskstödda separatister i östra Ukraina 2014 och 2015 – hade svikit Ryssland genom att nu förse Ukraina med vapen.

Därutöver sade presidenten att Moskva inte skulle förlora på västvärldens pristak på rysk oljeexport och att landets finansiering skulle klara sig väl.

Han sa att förslaget var "korkat" och att energipriserna skulle "skjuta i höjden" för dem som införde taket. Han upprepade att Ryssland inte skulle sälja olja till dem som följer taket på 60 dollar per fat, som införts av EU, G7 och Australien.

Putin adderade att Moskva förberedde ett svar som skulle tillkännages under de kommande dagarna.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -