UKRAINA
HELLRE HJÄLPA MED STÖDFUNKTION ÄN STRIDSVAGNAR- JONSON(R) (Direkt)

2023-01-25 17:46

(Rättar: namn på stridsvagnarna i stycke fyra och fem)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige siktar mer på att eventuellt bidra med stödfunktioner för stridsvagnar till Ukraina än att skicka själva stridsvagnarna.

Det sade försvarsminister Pål Jonson till journalister på onsdagen.

"Längre fram utesluter jag inte att vi skulle kunna bidra i en eller annan form kopplat till Leopardfamiljen. Vi har möjlighet att bidra med transporter, det kan vara logistik. Det kan vara underhåll, träning och olika dimensioner", sade han.

Han uttalade sig efter Tysklands besked att landet skickar 14 Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. Samtidigt får Tysklands allierade klartecken för att vidareexportera Leopardstridsvagnar till Ukraina.

Sveriges stridsvagn 122 är en vidareutvecklad version av tyska Leopard 2.

På en fråga om även Sverige kommer att skicka själva stridsvagnarna svarade Pål Jonson i stället att stödfunktioner till vapensystem är mycket viktiga för att EU och Nato ska kunna stötta Ukraina långsiktigt.

Dock är Sveriges huvudfokus just nu att genomföra besluten att skicka artillerisystemet Archer och stridsfordonet CV90, sade han.

Vidare sade Pål Jonson att turerna kring Tysklands godkännande av att andra länder skickar tysktillverkade stridsvagnar till Ukraina inte påverkar svenska val av leverantör i framtiden.

Alla svenska vapenleveranser hittills har skett efter en omfattande koordinering med partners inom Norden och inom Ramsteinformatet, sade han.

Långsiktigt är det viktigt att Ukraina ska kunna köpa försvarsmateriel från svensk försvarsindustri, sade Pål Jonson. Tidigare i veckan fattade Sverige ett beslut att Försvarets materielverk ska kunna ingå internationella avtal med Ukraina.

I ett utskottsförhör i Europaparlamentet på onsdagen underströk försvarsministern att EU-länderna måste öka samarbetet inom försvarsindustrin för att långsiktigt förse Ukraina med vapen.

Till skillnad från många andra EU-länder vill Sverige inte ha en konsolidering av europeisk försvarsindustri.

"Vi vill ha en framstående industri i Europa. Men vi vill nå dit genom mångfald och konkurrens, inte konsolidering", sade Pål Jonsson.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -