Fidelity Sustainable Climate Bond Fund ökade 2,5 procent i Q4 - förväntar sig fortsatt hög volatilitet (Finwire)

2023-01-30 11:45

Fonden Fidelity Sustainable Climate Bond Fund A-ACC-Euro (hedged) steg 2,5 procent under det fjärde kvartalet, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,3 procent. Under det gångna helåret minskade fonden med 18,2 procent vilket var sämre än index som sjönk med 16,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Kris Atkinson och Sajiv Vaid.

Inledningsvis skriver förvaltarna att globala räntemarknader var fortsatt volatila under kvartalet men erbjöd positiv avkastning med undantag för tyska statsobligationer.

Obligationsmarknaderna steg under oktober och november då investerarna verkade satsa på att en avtagande inflation och en avtagande tillväxt så småningom skulle tvinga de globala centralbankerna att strama åt i långsammare takt. Marknaderna tappade dock en del mark i december på grund av oro för att lättnader gällande restriktionerna och en fullständig återöppning i Kina skulle kunna hålla inflationen högre under en längre tid.

De större centralbankerna bromsade hastigheten på sina räntehöjningar under december men höll fortsatt kvar vid en hökaktig inställning.

På aktienivå gynnades portföljens relativavkastning av exponeringar i Louisiana-Pacific, Legal & General Council och Cellnex Telecom.

I den negativa vågskålen fanns samtidigt Roadster Finnance Dac och Canary Wharf Group.

Gällande fondens positionering behåller förvaltarna en undervikt mot energi- och telekomsektorn. Portföljen har en övervikt mot bolag som är vinnare på klimatomställningen och bolag vars affärsmodeller står emot inflationen.

Även om den senaste tidens sjunkande inflationssiffror skulle ge centralbankerna ett fönster för att stoppa räntehöjningarna förväntar sig förvaltarna inte att FED byter riktning förrän det uppstår en betydande nedgång för den amerikanska ekonomin.

Generellt sett förväntar sig förvaltarna att volatiliteten förblir hög under en viss tid. De menar också att aptiten för högkvalitativa räntebärande tillgångar kommer öka under 2023 då marknadsaktörerna tar hänsyn till en mängd okända faktorer och ett ökat tryck på den globala ekonomin.

Fidelity Sustainable Climate Bond Fund A-ACC-Euro (hedged), % december, 2022
Fond Q4, förändring i procent 2,5
Index Q4, förändring i procent 2,3
Fond helår, förändring i procent -18,2
Index helår, förändring i procent -16,3

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -