RIO TINTO
BER OM URSÄKT FÖR BORTTAPPAD RADIOAKTIV KAPSEL (Direkt)

2023-01-30 12:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det brittisk-australiska gruvbolaget Rio Tinto ber i ett pressmeddelande om offentlig ursäkt efter att en försvunnen radioaktiv 6x8 millimeter stor kapsel orsakat en strålningsvarning i delstaten Western Australia.

Den radioaktiva kapseln, som nyttjades för att mäta densiteten i järnmalm misstänks ha tappats från ett kontrakterat fraktföretags lastbil längs en 1.400 kilometer lång resväg som nu söks av. I jämförelse mäter Sverige cirka 1.600 kilometer från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.

Försvinnandet ska ha ägt rum för runt två veckor sedan, men upptäcktes först när lasten gicks igenom den 25 januari och det kunde konstateras att skruvar och en bult som använts för lastsäkring också saknades, något som misstänks ha orsakats av vibrationer.

Kapseln innehåller det radioaktiva materialet Caesium-137 och utstrålar cirka 10 gånger så mycket radioaktivitet som en röntgenmaskin per timme. Om en person vistas inom fem meter riskeras radioktivitetssjuka eller brännskador, skriver Reuters. Myndigheter har dock varslat om att risken för allmänheten är att betrakta som låg.

Ett arbetslag har satts samman för att söka efter föremålet, ett arbete som av en professor i nuklearfysik beskrivs som "sökandet efter en nål i en höstack med magnet" givet att personalen har tillgång till detektorer som söker radioaktivitet längs den 1.400 kilometer långa färdvägen.

Transportarbetet har beskrivits som ett rutinärende, men innebär ytterligare en renomméskandal för Rio Tinto, som för några år sedan gjorde avbön för att av misstag ha sprängt några förhistoriska grottor.

Grottorna var helgedomar för ursprungsbefolkningen aboriginerna i just Western Australia och hade existerat sedan förhistorisk tid.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Rio Tinto ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -