THEDÉEN
KRONANS FÖRSVAGNING ÄR INTE VÄLKOMMMEN (NY) (Direkt)

2023-01-31 12:09

(tillägg: från stycke tre)

STOCKHOLM (Direkt) Kronans försvagning är inte välkommen för Riksbankens arbete med att motverka en för hög inflation.

Det sade riksbankschefen Erik Thedéen vid en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.

Han påpekade att han i övrigt ville vara försiktig i sina kommentarer om kronans växelkurs och hänvisade till Riksbankens kommande penningpolitiska möte.

Erik Thedéen konstaterade ändå att det är något av en paradox att den generella bilden, så som det uttrycks i svenska statsobligationsräntor, är att internationella investerare har ett ganska gott förtroende för Sveriges ekonomi.

"Så där verkar marknaden i någon mån ge oss bra betyg, och samtidigt försvagas kronan. Då är min slutsats att man ska vara försiktig med att dra några väldigt rationella förklaringar till vad som händer på finansmarknaderna, och det gäller framför allt valutamarknaden. De har ibland en tendens att leva sitt eget liv", sade han.

Riksbankschefen noterade att man ibland ser olika kommentarer på vad som exakt har påverkat enskilda rörelser i kronans växelkurs.

"Det tror jag att man ska vara väldigt försiktig med. Det råder genuin okunskap om vad som driver valutor åt olika håll, men det finns ett antal olika faktorer", sade han.

Erik Thedéen tillade att han förstås har hört om att vissa kopplar kronförsvagningen till risker för den svenska fastighetsmarknaden och till risker med att Sverige ligger nära Ryssland.

"Men… då borde väl det i sådana fall också ha smugit sig in i riskpremier på svenska räntepapper, vilket det inte har gjort", sade han.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman sade samtidigt att det viktigaste finanspolitiken kan göra för kronans växelkurs är att "aldrig skapa tvivel om de offentliga finanserna".

"Därför är vi glasklara med att vi följer det finanspolitiska ramverket, vi bedriver en ansvarsfull ekonomisk politik, vi kommer inte göra av med pengar som det här landet inte har, man kan lita på svenska offentliga finanser", sade han.

"Och långsiktigt så är det klart viktigt att fylla den svenska kronan med ett realt värde genom att vi arbetar, vi har tillväxt, nya företag och så vidare, och en god politik för det", fortsatte finansmarknadsministern.

Den nye riksbankschefen tillfrågades också om inflationsmålet, och svaret blev att han ville vara försiktig med kommentarer även om detta. Han noterade ändå att det finns diskussioner om olika nivåer för målet och att den nya Riksbankslagen ger Riksbanken möjlighet att föreslå ett annat mål som kan antas efter godkännande från riksdagen.

"Min ingång i en sådan diskussion är i alla fall att det ska vara en ganska hög tröskel för att ändra det som har, i mitt tycke, fungerat väl. Och att avvika från vad andra länder gör, ensidigt, tror jag kommer med en ganska stor kostnad", sade Erik Thedéen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -