Electrolux
Electrolux lägger ned fabrik i Ungern, tar omstruktureringskostnader på 550 miljoner kronor (Finwire)

2023-02-01 12:47

Vitvarubolaget Electrolux har beslutat att upphöra med produktionen vid fabriken i Nyíregyháza, Ungern från början av 2024. Beslutet medför omstruktureringskostnader på 550 miljoner kronor som kommer att redovisas som en engångspost vilken påverkar rörelseresultatet för affärsområde Europa för det första kvartalet 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beslutet följer på en genomgång av behovet av produktionskapacitet inklusive en utvärdering av Nyíregyháza-fabrikens konkurrenskraft. Fabriken har omkring 650 anställda och tillverkar kylskåp.

Beslutet innebär att återstående investeringar i kylskåpsprodukter, som ingår i de tidigare annonserade globala investerings- och effektiviseringssatsningarna på 8 miljarder kronor och som startade 2018, kommer att utvärderas och styras om i enlighet med Electrolux strategiska inriktning.

Electrolux undersöker möjligheterna att avyttra fabriken i Nyíregyháza och kommer samarbeta med relevanta myndigheter och intressenter för att stödja de anställda på bästa möjliga sätt under denna fas.

Kassaflödeseffekten beräknas till 300 miljoner kronor under främst 2024-2025. Den slutliga påverkan på rörelseresultatet och kassaflödet kommer att bestämmas av växelkursen på relevanta redovisningsdagar.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Electrolux B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -