Få västerländska bolag har lämnat Ryssland efter invasionen - rapport (Finwire)

2023-02-01 12:57

Nästan ett år efter den ryska invasionen av Ukraina har majoriteten av västerländska bolag som lovat lämna Ryssland ännu inte gjort det. Det framgår av en rapport från Universitetet i St. Gallen, rapporterar CNBC.

Siffrorna visar mindre än 9 procent av bolagen från EU och G7 hade avvecklat minst ett dotterbolag i Ryssland per november. Invasionen inleddes i februari förra året. Det fanns totalt 2 405 dotterbolag från EU och G7 vid starten av invasionen.

"Bekräftade exits av EU- och G7-företag som hade aktieinnehav i Ryssland står för 6,5 procent av den totala vinsten före skatt för alla EU- och G7-företag med aktiv kommersiell verksamhet i Ryssland, 8,6 procent av de materiella anläggningstillgångarna, 8,6 procent av de totala tillgångarna, 10,4 procent av rörelseintäkterna och 15,3 procent av de totala antalet anställda", står det i rapporten.

Intressant är att fler amerikanska och japanska bolag har lämnat. I USA:s fall handlar det om mindre än 18 procent av bolagen och i Japans fall 15 procent. Av EU-bolagen hade 8,3 procent gjort ett fullständigt uttåg.

Siffrorna understryker svårigheterna med att lämna Ryssland, vilket nyligen uppmärksammats av banken Barclays. Dess analytiker skrev för knappt två veckor sedan hur denna process varit seg på svårigheter att fastställa det riktiga värdet på tillgångarna. Därutöver fanns det problem med att hitta köpare då de var få, och ännu färre om man räknade bort de som blivit sanktionerade.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -