KLIMAT
NYA EU-PENGAR, STATSSTÖD TILL GRÖN INDUSTRI - VDL (Direkt)

2023-02-01 13:22

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) För att snabba på den gröna omställningen i industrin föreslår EU-kommissionen en europeisk suveränitetsfond, omfördelning av existerande EU-fonder och uppmjukade statsstödsregler.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på onsdagen.

"Vi har en unik möjlighet att visa vägen för att säkra EU:s industriella ledning i den snabbväxande sektorn för nettonollteknik", sade hon.

"Bättre tillgång till finansiering gör det möjligt för våra nyckelindustrier inom ren teknik att skala upp snabbt", fortsatte hon.

Förslaget om en industriplan för den gröna given är en del i EU:s svar på USA:s klimatpaket på 369 miljarder dollar, Inflation Reduction Act.

EU har oroats av att generösa amerikanska stöd och diskriminering av europeiska tillverkare ska orsaka massflykt av europeiska företag till USA.

Ursula von der Leyen försvarade avsaknaden av förslag om ny gemensam upplåning med att EU:s återhämtningsfond (Next Generation EU) redan finns som uttryck för solidaritet mellan EU-länderna.

Till sommaren tänker kommissionen lägga förslag på hur en suveränitetsfond kan införlivas i halvtidsöversynen för EU-budgeten 2021-2027. Fonden ska stödja avancerade teknologier som AI och biotillverkning.

Vidare kan befintliga EU-pengar omfördelas inom återhämtningsfonden, regionalstöd, avkarboniseringsfonden RePowerEU och forskningsprogrammet Horizon, sade hon. Kommissionen vill också locka stora privata investeringar.

EU-länderna ska kunna öka sina statsstöd när reglerna mjukas upp tillfälligt fram till slutet av 2025.

Det gäller fem områden: förnybara energikällor, avkarbonisering av industriprocesser, investeringsstöd för strategisk nettonollteknik, strategiska leveranskedjor samt höjda trösklar för stöd (gruppundantag) till sektorer som vätgas, kollagring, elfordon, energieffektivisering och laddstolpar.

EU-länder ska ha rätt att matcha stöd som ett icke EU-land (som USA) erbjuder för inledande investeringar.

När det gäller handel vill kommissionen skapa en global klubb av länder för kritiska råvaror där exportörer och importörer för att säkra leveranssäkerheten.

Kommissionen lovar även skydda den gröna industrin på inre marknaden mot orättvis konkurrens utifrån, till exempel genom utländska subventioner. EU:s handelsavtal ska stödja den gröna omställningen.

Förslaget innehåller också åtgärder för att snabba på tillståndsprocesser och höja utbildningsnivån.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -