RÄNTOR/VALUTOR
AVVAKTANDE RÄNTOR, USD TAPPAR INFÖR FED (Direkt)

2023-02-01 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk svagt på onsdagen medan euron stärktes mot dollarn. Den europeiska handeln präglades av avvaktan inför Federal Reserves räntebesked på kvällen, svensk tid.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter lägre på 2,29 procent, efter att tidigare på dagen varit ner mer, medan den svenska tioåringen slutade 5 punkter ned på 2,06 procent.

Den första i vardagen i månaden riktades som vanligt blickarna mot inköpschefsindex.

I Kina förbättrades Caixins industri-PMI, men låg fortsatt under tillväxtgränsen på 50.

Här hemma visade Silf/Swedbanks industri-PMI en uppgång till 46,8 i januari, från 45,9 i december. Det är första gången på elva månader som indexet ökade men det noterades ändå utanför tillväxtzonen för sjätte månaden i rad.

"Fallet i PMI har dock långsamt bromsat in under de senaste månaderna och kan vara ett tecken på att vi närmar oss botten i industrikonjunkturen samtidigt som produktionsplanerna är på väg upp", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Fyra av fem delindex bidrog till uppgången i PMI-total. Största bidraget kom från stigande leveranstider följt av lager och produktion medan delindex för sysselsättning backade.

I euroområdet steg industri-PMI till definitiva 48,8 i januari, från 47,8 i december. Oförändrat från det preliminära utfallet och helt enligt förväntan.

Eurozonens preliminära KPI-utfall visade att inflationstakten (HIKP) sjönk till 8,5 procent i januari, från 9,2 i december. Väntat var en mindre nedgång till 9,0 procent.

Men samtidigt var kärn-inflationen oförändrad på 5,2 procent, väntat 5,1 procent.

Data från Tyskland var inte tillgängliga på grund av tekniska problem och Eurostat använde sig av en uppskattning.

Commerzbank skrev i en kommentar att den överraskande kraftiga nedgången i inflationstakten sannolikt kommer att väcka förhoppningar hos många om att ECB kanske inte kommer att höja sina styrräntor så mycket som tidigare väntat.

"Men det finns ingen anledning till detta. Den underliggande pressen uppåt på priserna har inte avtagit; kärninflationen låg kvar på höga 5,2 procent", skrev banken och hänvisade nedgången till regeringsåtgärder för att motverka höga energipriser. Utan dem skulle inflationen varit mycket högre.

SEB trodde att EMU-KPI kommer att ha liten bäring på ECB och tyckte man kan lita på statistiken även utan de tyska siffrorna.

"Grundtipset är att kärninflationen i regionen som helhet stiger något i början av året och bara gradvis går ner under andra halvåret", skrev SEB i ett kundbrev.

USA-räntorna visade små rörelser, men sjönk något på eftermiddagen efter att ADP:s privata sysselsättning visat sig svagare än väntat i januari.

Den privata sysselsättningen ökade med 106.000 personer i januari, vilket var färre än väntade +178.000. Utfallet var det svagaste på två år.

Annan arbetsmarknadsdata visade att antalet lediga jobb steg till 11,012 miljoner i december, enligt JOLTS. Väntat var en nedgång till 10,250.

Ännu en negativ överraskning var att ISM-index för januari sjönk till 47,4 i januari, den lägsta nivån sedan i maj 2020, från 48,4 månaden före. Förväntningarna låg på en mindre nedgång till 48,0.

Men det alla väntade på var Feds räntebesked klockan 20.00, svensk tid. Marknaden var helt inprisad på att de höjer med 25 punkter denna gång. Detta är ett möte utan nya prognoser.

Mycket fokus ligger på guidningen framåt och hur nära räntetoppen de kan vara. Fed-guvernören Lael Brainard och Fed-chefen i New York, John Williams, har båda talat om att "hålla kursen" i inflationskampen, en fras som även Jerome Powell ofta återkommit till.

Samtidigt tror flera bedömare att det kan vara dags att släppa formuleringen om behov av "fortsatta höjningar" i Fed-uttalandet efter mötet, då de nu kan vara nära räntetoppen.

Vid sin pressträff kommer Fed-chefen troligen att hänvisa till räntebanan ("dot plot") från december som huvudscenariot för styrräntan framöver. Det skulle upprepa deras förväntan om att höja räntan till lite över 5 procent och hålla den tillräckligt restriktiva nivån under en tid.

"Den senaste tidens data har lett till en försiktig optimism hos Fed-ledamöter om att vägen till en mjuklandning kan vara lite bredare. Även om Powell kan upprepa det sentimentet så kommer han nog också att trycka på att arbetsmarknaden behöver försvagas lite och att recessionsrisken är förhöjd", enligt Deutsche Bank.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, noterade i ett kundbrev att svag ekonomisk statistik kom till "börstjurarnas" undsättning på tisdagen.

"Fed-chefen Jerome Powell kommer att kastas in i rampljuset i dag, för att eventuellt skjuta ner ett par duvor till marken. Men det finns alltid ett hopp om att den fallande pris- och löneinflationen kommer att få Fed till vändpunkten", skrev hon.

På tisdagen kom arbetskostnadsindex in svagare än väntat för fjolårets sista kvartal, vilket tolkades som att Feds räntehöjningar nu har börjat bita. Samtidigt pekar annan data, som PMI-utfallen, på en dämpning i ekonomin, men "utan varning om recession", enligt senioranalytikern.

"Jerome Powell kommer säkert att låta nöjd med den fallande inflationen och avtagande lönerna, men han kommer sannolikt att påpeka att inflationen förblir hög, riskerna för inflationen är på uppåtsidan och att jobbet inte är gjort ännu", skrev Ipek Ozkardeskaya, som tillade att Powell säker kommer att tillbakavisa förväntningarna om någon räntesänkning i år och att hökaktiga uttalanden från honom kan stärka den amerikanska dollarn och tynga aktier.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning strax under 1:09 mot dollarn, medan dollarn hade tappat till 129:5 mot yenen.

Kronan tappade på eftermiddagen en större förstärkning mot euron och var vid svensk stängning endast 1 öre starkare till 11:38 mot euron. Mot dollarn blev kronan 6 öre starkare till 10:44.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -