OVZON
OVZON 3 FÖRSENAS, GENOMFÖR EMISSION OCH GER PREL-SIFFROR (Direkt)

2023-02-03 21:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppskjutningen av satellitbolaget Ovzons satellit Ovzon 3 försenas, vilket medför ökade kostnader. För att hantera detta genomför bolaget en nyemission samt publicerar vissa siffror för det fjärde kvartalet 2022.

Det framgår av ett flertal pressmeddelanden från Ovzon.

Bolaget har informerats av satellittillverkaren Maxar om ytterligare förseningar i slutförandet av satelliten Ovzon 3 och för att tillgodose den nya planerade tidsperioden för uppsändning, juli-september 2023, har Ovzon också bytt launchpartner till SpaceX där satelliten kommer bäras av en Falcon 9-raket.

Förseningen av Ovzon 3 förväntas öka den totala kostnaden för satellitprojektet med cirka 25 miljoner dollar. Förseningen kommer inte att ha någon effekt på Ovzons nuvarande affärsåtaganden, eftersom bolaget "har säkrat och har tillgång till strategisk satellitkapacitet som garanterar pågående leveranser, service och försäljning av Ovzons SATCOM-as-a-Service".

För att färdigställa och genomföra uppsändningen har Ovzon 3 har ett flertal av bolagets större aktieägare, däribland Öresund, Bure, Handelsbanken Fonder, Fjärde AP-fonden och AFA Försäkring, bekräftat intresse att teckna aktier motsvarande 200 miljoner kronor i en nyemission.

Bolaget ska ge mer information om emissionen i "närtid".

Ovzon utökar även en lånefacilitet med P Capital Partners från 60 till 65 miljoner dollar. Av lånefaciliteten har 45 miljoner utnyttjats.

Avseende det fjärde kvartalet uppgick försäljningen till 101 miljoner kronor, upp från 73 miljoner kronor för samma period året innan. Rörelseresultatet förbättrades också till -9 miljoner från -29 miljoner kronor.

Kassaflödet var -57 miljoner kronor, en liten förbättring från jämförelsekvartalets -59 miljoner.

Vd Per Norén skriver att det gångna kvartalet är det starkaste fjärde kvartalet i bolagets historia.

"Under kvartalet har vi lyckats utnyttja all satellitkapacitet samt nyttjat vårt lager av mobila satellitterminaler på ett effektivt sätt, skriver han.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Ovzon - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -