MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2023-02-06 05:42

MÅNDAG DEN 6 FEBRUARI

=====================

- Tyskland: industriorder december kl 8.00

Orderingången till den tyska industrin var betydligt svagare än väntat i november, -5,3% mot en förväntad nedgång på 0,5% m/m.

För december ligger konsensusprognosen på en uppgång med 2,0%.

Commerzbank räknar att trenden för nya order, trots en väntad uppgång i december, fortsatt väntas peka tydligt nedåt. Deras egen prognos för december ligger på +2,5%.

"Här börjar de globala räntehöjningarna från centralbankerna bli allt mer märkbara", skriver banken i ett kundbrev.

TISDAG DEN 7 FEBRUARI

=====================

- RGK: utfall statens betalningar januari kl 8.00

I sin egen prognos, från i slutet av oktober, räknar Riksgälden med ett underskott i statens betalningar på 17,5 miljarder kronor i januari.

I december resulterade statens betalningar i ett underskott på 78,5 miljarder kronor, då låg den egna prognosen på -138,4 miljarder kronor. Betydligt högre skatteinkomster än väntat liksom klart lägre utbetalningar till myndigheter än förutspått låg bakom prognosmissen.

- Tyskland: industriproduktion december kl 8.00

Industriproduktionen i Tyskland väntas ha sjunkit med 0,6% i december, efter en uppgång med 0,2% månaden före.

Commerzbank, vars prognos ligger på -1,0% m/m noterar att den tyska industriproduktionen trots den massiva uppgången i energipriserna och tydligt svagare efterfrågan inte har sjunkit de senaste månaderna. Särskilt energiintensiva sektorer skalade ner sin produktion, men detta motverkades av högre produktion i bilsektorn, som fick stöd av den betydande ökningen av företagens orderstockar under pandemiåren.

Nu tyder siffror från den tyska bilorganisationen VDA och den betydligt lägre lastbilstrafiken på minskad produktion i december, enligt Commerzbank.

- RBA: räntebesked kl 4.30

Vid sitt förra i december höjde Australiens centralbank, RBA, sin styrränta med väntade 25 punkter till 3,10%.

RBA-chefen Philip Lowe sade i en kommentar att direktionen räknar med att höja räntorna igen eftersom inflationen i landet är alltför hög. I oktober låg den på 6,9 procent och även om globala faktorer förklarar mycket av den höga inflationen så spelar den starka inhemska efterfrågan relativt ekonomins möjligheter att möta detta också en roll.

"Att få ner inflationen till målet kräver en mer uthållig balans mellan efterfrågan och tillgång", sade han.

RBA prognos är att inflationen i landet toppar runt 8% i år för att sedan sjunka under 2023 och nå strax över 3% under 2024.

Sedan decembermötet har KPI-utfallet för fjärde kvartalet publicerats. Den visade att inflationen steg med 7,8% jämfört med ett år tidigare, vilket var den högsta inflationen i landet sedan andra kvartalet 1990.

Credit Suisse förväntar sig att RBA stadigt drar upp styrräntan till 3,60%.

"Därefter förväntar vi oss att policybesluten blir mycket mer databeroende", skriver banken i ett kundbrev.

På längre sikt förväntar de sig att RBA byter kurs i takt med att avmattningen i ekonomin intensifieras under andra halvåret 2023.

ONSDAG DEN 8 FEBRUARI

=====================

- SCB: produktionsvärdeindex december kl 8.00

I november sjönk produktionen i det svenska näringslivet med 1,1% m/m. Jämfört med samma månad året före ökade den med 0,9%.

Såväl industri som tjänster vände ned efter två månader med uppgångar, medan bygg däremot steg efter att ha sjunkit månaden före.

TORSDAG DEN 9 FEBRUARI

======================

- Riksbanken: räntebesked kl 9.30

Trots en oväntat kraftig inbromsning i den svenska ekonomin i slutet på förra året väntas Riksbanken höja styrräntan med 50 punkter vid detta möte.

Den underliggande inflationen är ihärdigt hög och ECB har varit hökaktig, vilket talar för en större höjning än vad räntebanan i november pekade mot. En majoritet av bedömarna tror att Riksbanken höjer en gång till efter det, medan samtliga tror att första sänkningen dröjer till 2024.

FREDAG DEN 10 FEBRUARI

======================

- Kina: KPI januari kl 2.30

Steg med väntade 1,8% i årstakt i december och väntas nu fortsätta upp till 1,9% i januari.

I januari i fjol låg Kinas KPI-inflation på +0,9%.

- Storbritannien: BNP (prel) 4 kv kl 8.00

Efter att ha krympt 0,3% q/q under tredje kvartalet väntas brittisk BNP ha varit oförändrad under fjolårets sista kvartal. Jämfört med fjärde kvartalet 2021 väntas en BNP-tillväxt på 0,4%, efter +1,9% kvartalet före.

Credit Suisse spår -0,1%, vilket skulle betyda att Storbritanniens ekonomi var i recession under andra halvåret 2022.

"Men givet den senaste tidens motståndskraft i datan, så finns det en chans att BNP under fjärde kvartalet var närmare noll och recessionen försenad till första halvåret 2023", skriver de i ett kundbrev.

- Tyskland: KPI (prel) januari kl 8.00

På grund av tekniska problem hos tyska statistikmyndigheten Destatis publiceras den tyska inflationsstatistiken veckan efter euroområdets estimat.

Konsensusprognosen ligger på +9,0% y/y.

Commerzbank noterar att KPI-datan från eurozonen tyder på att inflationstakten i Tyskland föll ytterligare i januari.

"Tydligen har prisbromsarna på plats sedan januari sänkt gas- och elpriserna mycket mer än vi tidigare antagit", skriver de i ett kundbrev. De räknar nu med att inflationen faller från 8,6% till 8,3%.

"Den underliggande prispressen har dock troligen inte lättat. Tvärtom kommer kärninflationen sannolikt att ha ökat något och, med 5,3%, ha legat långt över ECB:s mål", enligt banken.

Credit Suisse räknar däremot med en uppgång i HIKP-inflationen till 10,0% y/y, från 8,5%, vilket skulle leda till en upprevidering av eurozonens preliminära KPI-inflation från 8,5 till 8,9% (Eurostats uppskattning av tysk inflation låg på cirka 8,7%).

- USA: Michiganindex (prel) februari kl 16.00

Indexet över konsumentförtroendet i USA väntas preliminärt ha varit i princip oförändrat på 65 i februari, jämfört med 64,9 månaden före.

Credit Suisse är mer positiva och spår en uppgång till 65,5.

"Sentimentet har återhämtat sig avsevärt från en djup dal förra sommaren – men nivån är fortfarande låg, även jämfört med tidigare lågkonjunkturer. En bättre börs och bättre nyheter om inflationen bör fortsätta att driva blygsamma förbättringar", enligt banken.

De noterar att minskad stress i försörjningskedjan, fallande varupriser och lägre bolåneräntor sannolikt kommer att leda till en viss förbättring av måttet över förhållandena för köp av bostäder och större varaktiga varor.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -