Bill Ackman efterlyser systemomfattande garanti för alla amerikanska bankinsättningar (Finwire)

2023-03-17 14:34

En mängd Wall Street-banker meddelade igår att de kommer att göra oförsäkrade insättningar på sammanlagt 30 miljarder dollar i First Republic Bank i minst 120 dagar, för att minska konsekvenserna av en eventuell "bank run".

Hedgefondförvaltaren Bill Ackman har varnat för att agerandet kan göra att även de hjälpande bankerna kan bli utsatta och drabbas av förluster.

"Jag är helt enkelt extremt orolig för att den finansiella smittorisken ska gå överstyr och orsaka allvarlig ekonomisk skada och svårigheter", sade Ackman i en intervju med Businessinsider.

Han menar vidare att storbankernas förtroendeuppvisning inte har tagit itu med grundproblemet - bristen på förtroende för banksystemet.

Istället efterlyser Ackman en tillfällig, systemövergripande garanti för alla amerikanska insättningar, eftersom han anser att detta skulle stärka förtroendet för långivarna och motverka "bank runs".

Ackmans lösning på längre sikt är att höja taket för insättningsgarantin från den nuvarande nivån på 250 000 dollar och att ta ut högre avgifter av mindre kreditvärdiga banker för att uppmuntra dem att agera ansvarsfullt.

Miljardären lovordar First Republic Bank som en sund och välskött långivare som inte bör klandras för sina nuvarande utmaningar.

"Det är inte deras fel att de har hamnat i en 'bank run'. De förtjänar inte att misslyckas", sade Ackman.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -