Danske Bank spår att Bank of England höjer räntan en sista gång nu på torsdag (Finwire)

2023-03-17 14:27

Danske Bank spår att Bank of England (BoE) höjer styrräntan på torsdag med 25 punkter till 4,25 procent, som förväntas utgöra toppnivån då centralbanken väntas signalera paus i räntehöjningscykeln.

Marknaden inprisar för närvarande en höjning med 15 punkter, vilket innebär nära lika stor sannolikhet för höjning med 25 punkter eller oförändrad ränta.

"Även om den senaste ekonomiska statistiken från Storbritannien enligt vår mening fortfarande stöder en höjning med 25 punkter på torsdag, erkänner vi att sannolikheten för att BoE ska hålla styrräntan oförändrad har ökat avsevärt på grund av den ökande rädslan för systemrisker. Denna risk stöds endast av vad vi anser vara en ganska försiktig penningpolitisk kommitté (MPC)", skriver Danske Bank.

Danske Bank förväntar sig att detta blir den sista höjningen innan BoE övergår till en mer avvaktande hållning. Detta är något färre höjningar än vad som prissätts på marknaderna (för närvarande 30 punkter fram till september 2023). Danske Bank förväntar inte heller att BoE kommer att leverera räntesänkningar före 2024.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -