THEDÉEN
FORTSATT INRIKTAD PÅ ATT HÖJA 25 ELLER 50 I APRIL (Direkt)

2023-03-17 16:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken är fortsatt inriktad på att höja räntan med 25 eller 50 punkter vid det penningpolitiska mötet i april.

Det sade riksbankschef Erik Thedéen i Sveriges Radios Studio Ett på fredagen.

"Vi säger samma som tidigare att vi signalerar 25 eller 50. Det som går i stramare riktning är de här två ganska dåliga inflationsutfall som vi har fått, det som går i den andra riktningen är att den här finansiella krisen, i alla fall är det en kris i USA, verkar i andra riktningen, att det kan vara så att systemet självt stramar åt ekonomin och låneförhållandena", sade han.

Han sade att även om det finns skillnader i affärsmodeller mellan USA-banker som Silicon Valley Bank och de svenska bankerna så kan det bli spridningseffekter som påverkar. De ser en påtaglig stress i systemet och då ska man vara vaksam, även om de svenska bankerna har god kapitalisering, höga likviditetskvoter och hög lönsamhet.

Han konstaterade att det som oroar är att inflationsuppgången är bred, och att vi kan ha fått en inflation som är svårare att få ned än tidigare. Det är därför viktigt att Riksbanken fortsätter att föra en stram politik som dämpar efterfrågan.

På frågan om de tar i för mycket och borde "lugna ner sig" så att de inte skadar ekonomin sade han att det är svåra avvägningar. Det finns de drabbas hårt nu men det finns också stora delar av ekonomin som går ganska bra. Det är inte så att vi har dramatiskt svag ekonom eller någon typ av krasch. Det är heller ingen dramatik i varselsiffrorna, även om en del som kritiserar Riksbanken tror att de kommer gå upp.

Erik Thedéen sade också att det på kort sikt inte finns så mycket i verktygslådan för finanspolitiken för att få ned inflationen, men att det lång sikt går att jobba med utbudsstimulerande åtgärder.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -