EUROPABÖRSER
BANKLYFT MED UBS I TÄTEN, STOXX 600 +1,3% (Direkt)

2023-03-21 17:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europas större börser pekade samtliga uppåt när tisdagens handel var slut. Stoxx 600, samlingsindex för kontinenten, steg 1,3 procent.

De flesta europeiska storbanker bjöd på tydliga kliv uppåt efter att bankturbulensen fortsatte att lugna ner sig. Tydligast rörelse fanns hos den schweiziska banken UBS, som under helgen gick med på att köpa den krisande konkurrenten Credit Suisse.

Uppköpet har därefter lett till att de två kreditvärderingsföretagen S&P och Moody's har gått ut och sänkt betygsutsikterna för UBS till negativa, även om de nuvarande betygen förblev oförändrade. UBS-aktien stängde upp över 12 procent.

Thyssenkrupps aktie ökade 4,5 procent efter medieuppgifter om att en grupp inom det tyska stålkonglomeratet försöker stoppa en potentiell försäljning av stålenheten till riskkapitalbolaget CVC.

Bland indexen var både DAX och FTSE 100 upp 1,8 procent medan franska CAC 40 ökade 1,4 procent.

Flera av de brittiska gruvbolagen, som nyligen gynnats av osäkerheten kring världens banker, backade tillbaka på tisdagen parallellt med att priset på flera ädelmetaller sjönk. I botten inom FTSE 100 fanns gruvbolagen Endeavour Mining och Fresnillo på minus 3,9 procent.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -