NEW YORK
LYFT FÖR REGIONALBANKER OCH OLJA, S&P 500 +1,3% (Direkt)

2023-03-21 21:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna fortsatte att handlas muntert under tisdagskvällen, med uppgångar som tilltog de sista timmarna. Stark utveckling sågs hos de regionala bankerna och energisektorn, samtidigt som investerarna blickade mot onsdagens väntade räntebesked från Fed.

Vid börsstängning hade Dow Jones industriindex ökat 1,0 procent till 32.562 medan Nasdaq Composite var upp 1,6 procent till 11.860. Det breda S&P 500 avancerade 1,3 procent till nivån 4.003, vilket motsvarar en uppgång om 0,6 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Lättnaden hos de hårt pressade regionala bankerna tycktes sågs komma efter att USA:s finansminister Janet Yellen sagt att regeringen är redo att garantera insättningar ytterligare om bankkrisen skulle förvärras.

Bland bolagen inom sektorn var uppgången klart starkast hos First Republic Bank, aktien som de senaste dagarna stått i rampljuset. Uppgången var vid tisdagens stängning omkring 30 procent, efter att ha handlats upp nära 60 procent tidigare under kvällen, och rasat 47 procent föregående handelsdag.

För en överblicksbild över branschen så var den börhandlande fonden SPDR Regional Banking upp cirka 5,7 procent, medan hela banksektorn inom S&P 500 ökade 2,5 procent.

Förlorarsektorerna under tisdagen blev i stället bolag åt det defensiva hållet, där både sektorindexet för bolag verksamma inom dagligvaror var ned 0,1 procent och samhällsservice ned 2,1 procent.

Elbilstillverkaren Tesla uppvisade en glad handel på plus 7,8 procent efter att prissänkningar av statistiken att döma bidragit med ökad marknadsandel i Europa under februari. Kreditvärderingsinstitutet Moody's har dessutom höjt elbilstillverkarens betyg till Baa3. Höjningen speglar enligt Moody's Teslas försiktiga finansiella policy och ledningens operationella historik.

Facebooks moderbolag Meta Platforms har samtidigt fått en rekommendationshöjning till övervikt av Morgan Stanley, som anser att aktien har en uppsida på omkring 25 procent i dagsläget på grund av Facebooks strategi med videosatsningen Reels och de pågående effektivitetsåtgärderna. Aktien steg 2,2 procent.

Även Googles moderbolag Alphabet tog ett kliv upp, om 3,7 procent, efter att ha lanserat en testversion av sitt svar till OpenAI:s ChatGPT, chattroboten Bard, i Storbritannien och USA.

Flera oljebolag handlades uppåt i spåren av att oljan steg märkbart under tisdagen. WTI-oljan adderade 2,8 procent till 69:50 dollar fatet, och bolag som Exxon Mobil och Chevron avancerade 4,5 respektive 3,1 procent.

På makrofronten låg fokuset på onsdagens räntebesked, och där har förväntningarna om en mer försiktig Federal Reserve ökat de senaste veckorna i spåren av bankturbulensen. Terminsmarknaden prisar nu in en drygt 83-procentig sannolikhet för en höjning på 25 punkter, och 17 procent för en oförändrad ränta.

"Jag skulle råda dem att gå vidare med 25 punkter. Om de pausar så kan vi hamna i det där 'vad vet de som inte vi vet'", sade Richard Clarida, Feds vicechef 2018-2022 till Wall Street Journal.

För de amerikanska räntorna noterades en uppgång på 12 punkter till 3,60 procent för den tioåriga statsobligationen och en uppgång om 25 punkter till 4,18 procent för tvååringen.

Dollarn försvagades 0,3 procent mot den svenska kronan och stärktes 0,4 procent mot euron.

Graf: S&P 500 tisdagen den 21 mars

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -