AMF Aktiefond Asien Stilla havet
Förvaltaren tror på bättre utsikter för teknologibolagen i höst - AMF (Finwire)

2023-03-24 11:13

Förvaltaren av AMF Aktiefond Asien Stilla Havet och AMF Aktiefond Tillväxtmarknader, Henrik Oh, menar att geopolitisk oro fortsätter vara fokus i Asien och Stilla havsområdet. Samtidigt tror förvaltaren att teknologisektorn, som är tung i regionen, möter bättre utsikter till hösten.

Förvaltaren har under veckan deltagit på investerarkonferensen, Bank of America Securities 2023 APAC Conference, i Taipei och konstaterar att relationen mellan USA och Kina är bland den värsta på flera år.

"Relationerna mellan Kina och Taiwan har också försämrats under senare år med Democratic Progressive Party som styr i Taiwan. Taiwan har två huvudsakliga politiska partier; Kuomintang som är mer Kina-vänligt och Democratic Progressive Party som är mer USA-vänligt. Kinesiska militära hot mot Taiwan kommer vi se under många år framöver men risken för krig är ytterst begränsad", menar förvaltaren.

Vidare lyfter Henrik Oh att Kina successivt kommer att få minskad tyngd när det gäller den globala produktionen. Detta på grund av de exportrestriktioner USA infört mot landet gällande avancerad utrustning inom halvledarindustrin samtidigt som man infört subventioner till bolag som placerar produktion av avancerad teknologi i USA.

Även mindre avancerad produktion, som montering av datorer och telefoner, spås inom kort flyttas utomlands till närliggande länder likt Vietnam, Indonesien och Indien. Förvaltaren spår att cirka 10 procent av produktionen som idag ligger i Kina kan förflyttas till närliggande länder inom två år.

Asien och Stilla havsområdet beskrivs vara en teknologitung region med fokus på hårdvara. Under pandemin upplevde sektorn stark tillväxt samtidigt som problem i leveranskedjorna innebar stora problem gällande utbudssituationen. Då efterfrågan var så pass stark ville flertalet bolag bygga extra lager. Detta är en trend som förvaltaren menar har reverserat ordentligt senaste kvartalen. Med minskad efterfrågan och stora lager har teknologibolagen mötts av minskad försäljning och vinst.

"Anledningen är att uppgången var för kraftig och med lägre efterfrågan som förvärrats ordentligt av att många bolag velat reducera sina lager har spätt på nedgången. Vi går mot slutet av lagerminskningar och till hösten kan förhoppningsvis lite bättre efterfrågan och lagren i balans innebära bättre utsikter för teknologibolag inom hårdvara", avslutar förvaltaren.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

AMF Aktiefond Tillväxt... - I dag

{point.key}

AMF Aktiefond Asien St... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -