BÖRSEN
UTÖKAD NEDGÅNG MED BANKSEKTORN SOM SÄNKE, OMXS30 -2,4% (Direkt)

2023-03-24 12:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk alltmer under fredagsförmiddagen och var vid lunchtid ned drygt 2 procent, i likhet med börstendensen i övriga Europa. Oro kring den europeiska banksektorn präglade sentimentet.

Vid 12-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 2,4 procent till 2.085. Aktier för 7,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Deutsche Bank föll med 13 procent i Frankfurt och priset på kreditswappar som försäkrar mot konkursrisk i den tyska storbanken har ökat kraftigt. Helgens uppgörelse där UBS tog över Credit Suisse och värdet på Credit Suisse AT1-obligationer förklarades värdelösa har skakat om marknaden. Även en rad andra europeiska bankaktier sjönk tydligt på fredagen. De svenska storbankerna drogs ned runt 3 procent.

Storbolagsindexet tyngdes samtidigt av avskilda utdelningar i Nordea och SKF om 0:80 euro i Nordea och 7 kronor i SKF. Nordea var ned 10 kronor och SKF backade 15:50 kronor.

Industribolag som Atlas Copco, Boliden och Sandvik backade runt 2-3 procent. Defensivare investeringar som medicinteknikbolaget Getinge och läkemedelsjätten Astra Zeneca steg dock över en halv procent.

Telia pressades däremot 3 procent. På morgonen meddelade Telia att finanschefen Per Christian Mørland har sagt upp sig på grund av familjeskäl och kommer att lämna teleoperatören under andra halvåret 2023, för att flytta tillbaka till Norge.

ABB:s styrelse har godkänt ett nytt aktieåterköpsprogram om upp till 1 miljard dollar. Det nya programmet väntas lanseras i april 2023 och planen är att det ska pågå fram till årsstämman 2024. ABB var ändå ned 2,9 procent, ungefär som flera andra stora industriföretag.

E-handelsbolaget BHG Group sjönk 9 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till behåll och kapat riktkursen med två tredjedelar i spåren av vinstvarningen i tisdags. Sedan årsskiftet har aktien halverats.

Textilåtervinningsföretaget Renewcell rusade däremot 12 procent på beskedet att anläggningen Renewcell 1, där en brand bröt ut under onsdagen, åter kan vara i full drift inom två veckor. Nyheten om branden pressade aktien med 13,8 procent i onsdags och med ytterligare 7,1 procent på torsdagen.

En annan ljuspunkt var Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, som handlades upp 3,5 procent till drygt 87 kronor. Carnegie har höjt riktkursen till 115 kronor (90) med upprepad köprekommendation.

Cibus Nordic Real Estate backade 6 procent till 96:30 kronor efter att ha slutfört en riktad nyemission på 810 miljoner kronor där teckningskursen blev 92 kronor per aktie, vilket var 10 procent under torsdagens stängningskurs.

Graf över OMXS30 fredagen 24 mars:

Källa: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

BHG Group - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Cibus Nordic Real Estate - I dag

{point.key}

Deutsche Bank - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Gränges - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -