RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, EMU-TJÄNSTESEKTORN HÅLLER EMOT (Direkt)

2023-03-24 10:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker på fredagen, med tyska räntor 15-20 punkter lägre jämfört med torsdagens svenska stängning. Dollarn har stärkts till 1:0750 mot euron, och schweizerfrancen och yenen, valutor som gynnas i en riskavert miljö, har stärkts.

Börserna är överlag ned med banker i täten. Budskapet från USA har varit lite blandat under veckan i vilken omfattning staten verkligen kommer att säkra insättningarna i bankerna, och spridningsriskerna finns kvar.

"Prissättningen om räntesänkningar i USA fortsätter att accelerera då rädslan för bankerna har ökat igen, vilket driver en safe haven-rörelse", skrev Hauke Siemssen på Commerzbank i en kommentar enligt Dow Jones.

Han tror inte att solida PMI-utfall och hökaktiga utspel från en del ECB-ledamöter kan motverka detta.

ECB har efter sin höjning med 50 punkter i förra veckan övergett sin framåtblickande guidning och betonat att de nu kommer att vara än mer databeroende.

Tjänstesektorn är det som visar styrka för närvarande i euroområdet. Det kombinerade PMI för euroområdet steg till 54,1 i mars, jämfört med 52,0 föregående månad, över väntade 51,9.

Tjänste-PMI steg till 55,6 från 52,7, båda på den högsta nivån sedan maj 2022. Industri-PMI sjönk däremot till 47,1.

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global, sade att utfallet pekar mot en BNP-tillväxt på 0,3 procent första kvartalet. Företagens förtroende visar motståndskraft i ljuset av mer räntehöjningar och osäkerheten från den senaste tidens bankstress. Det finns samtidigt tecken på avtagande pristryck i industrin, men generellt är inflationen fortsatt hög.

I Frankrike steg industri-PMI svagt men ligger fortsatt klart under 50-nivån, medan tjänstesektorn steg betydligt till 55,5 från 53,1. I Tyskland sjönk industri-PMI til 44,4 medan tjänste-PMI steg till 53,9 från 51,1.

USA-räntorna har också fortsatt att sjunka, med tvååringen cirka 20 punkter ned till 3,67 procent, i nivå med botten i spåren av bankfrossan som inleddes med kollapsen i Silicon Valley Bank.

Förväntningarna inför nästa Fed-möte lutar nu åt att de håller oförändrat, och för andra halvåret är rätt rejäla räntesänkningar inprisade.

Handelsbanken skriver att utlåningen stramats åt under det senaste året, bland annat som en effekt av stramare penningpolitik. Bankernas kreditåtstramning är en nödvändig utveckling för att Fed ska sänka inflationen, men det kan bli "för mycket av det goda". Bankoron riskerar att accelerera åtstramningen och bromsa ekonomin alltför snabbt.

Inte ens Fed kan med trygghet bedöma effekten av bankoron på kreditgivningen. Stora fall för bankaktier på börsen är inte sällan ett förebud om kommande kreditåtstramning. Fallet för banksektorn under den senaste tiden är historiskt stort, även om det bleknar i jämförelse med finanskrisen.

"Detta är inte starten på en global finanskris i våra ögon. Men resultatet blir inte desto mindre stramare kreditgivning, och i förlängningen sannolikt mindre behov av räntehöjningar", skriver de.

Den amerikanska marknaden är tillbaka i en rekordinverterad räntekurva från halvårsskiftet 2023 och ett år ut. Från juni till årsskiftet ligger sänkningar om 90 punkter i marknaden, och från halvårsskiftet och tolv månader framåt mer än 160 punkter.

En kraftigt eskalerande bankoro har definitivt möjlighet att bromsa konjunkturen i en omfattning som skulle leda till ett liknande förlopp för penningpolitiken.

"Det guldlock-scenario som vi bedömde prissattes i början av året, räntesänkningar utan recession, framstår som än mindre sannolikt i dagsläget", skriver Handelsbanken.

Svenska räntor handlas lägre och kronan har tappat rejält mot dollarn.

De svenska producentpriserna sjönk med 1,0 procent i februari jämfört med januari, och ökade med 9,3 procent i årstakt, ned från 11,8 procent i januari. Konsumtionsvaror för inhemsk tillgång, som i viss mån anses vara en indikation för KPIF-utvecklingen, steg 16,0 procent i årstakt, ned från 16,2 procent i januari och 17,8 procent i december.

SEB noterar att marknadens prissättning för Riksbanken är volatil just nu, och ser 35 punkter upp i aprilmötet och en topp på 3,70 procent, men räntesänkning senare i år.

Riksbankschef Erik Thedéen var på torsdagen vag om utsikterna för aprilmötet, och upprepade endast att inflationen behöver vända ner på ett tydligt sätt i år.

"Vår bedömning i februari var att det behövs högre räntor för att inflationen ska stabiliseras vid målet inom rimlig tid", sade han.

Pundet visar små förändringar under fredagen, trots starka data. Den brittiska detaljhandeln ökade med 1,2 procent i februari jämfört med föregående månad, mer än väntade +0,2 procent. Bank of England höjde med 25 punkter på torsdagen och chefen Andrew Bailey sade på fredagen att centralbankerna måste fortsätta höja om priserna fortsätter stiga.

             fredag kl 10.45 (torsdag kl 16.15)
            ==================================
USD/SEK    10:4199  (10:2578)  EUR/USD    1:0733  (1:0902)
EUR/SEK    11:1905  (11:1848)  USD/JPY    129:76  (131:19)
Ty obl 2      2,30     (2,56)  Ty obl 10    2,04    (2,24)
US obl 2      3,67     (3,90)  US obl 10    3,32    (3,47)
Sv obl 2      2,61     (2,81)  Sv obl 10    2,00    (2,17)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -