BANK
RAIFFEISEN FÖRSÖKER SÄLJA RYSSLANDSVERKSAMHET - FT (Direkt)

2023-03-30 14:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den österrikiska banken Raiffeisen för nu samtal med två intressenter om en möjlig försäljning av bankens verksamhet i Ryssland. Raiffeisens ryska del är den största Västkontrollerade banken som finns kvar i landet, rapporterar Financial Times.

Pressen på Raiffeisen från myndigheter och regeringar har ökat under det senaste året, samtidigt som Rysslandsverksamheten har vuxit kraftigt då flera konkurrenter lämnat landet efter den ryska invasionen av Ukraina.

Bankens Rysslandsverksamhet har tillgångar för strax under 27 miljarder euro och redovisade för 2022 ett resultat på 22 miljarder euro, vilket var 60 procent av hela bankens resultat. Ryska lagar som införts efter krigsutbrottet förhindrar dock divisionen från att betala utdelning till moderbolaget i Wien.

I ett anförande vid Raiffeisens årsstämma på torsdagen sade bankens vd Johann Strobl att Raiffeisen gör framsteg beträffande möjliga transaktioner, och att bankens ledning "inser brådskan i att vidta åtgärder" till följd av kriget.

En källa inom banken uppger för FT att Raiffeisen har minskat antalet samtalspartners till två, och att de närmaste veckorna ska ägnas åt att undersöka om en affär kan komma till stånd. Banken är hoppfull om att kunna lämna Rysslandsverksamheten under innevarande år.

Ett möjligt problem är dock att en affär lär få politiska implikationer, då lagar som införts i landet på senare tid innebär att Rysslands president Vladimir Putin personligen måste godkänna en försäljning. En plan B skulle därför kunna vara att placera bankens Rysslandsverksamhet i ett separat bolag som sedan noteras i något europeiskt land.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -