Orexo
Orexo ser fördel i nytt FDA-beslut (Finwire)

2023-03-30 09:14

Igår kom det väntade beslutet att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner receptfri försäljning av nässprayen Narcan, som används för att motverka opioidöverdoser. Svenska Orexo har också utvecklat en produkt för att motverka opioidöverdoser, OX124, och det finns en väsentlig skillnad mellan produkterna.

"Vår produkt som vi lämnade in för godkännande hos FDA i februari har en högre dos, ger snabbare tillslag och en har högre exponering över tid och möter därmed det ökade behovet av mer kraftfulla akutläkemedel. Nio av tio opioidöverdoser förklaras av missbruk av syntetiska opioider och särskilt fentanyl och då behövs mer kraftfulla alternativ", uppger Orexos IR-chef Lena Wange till Finwire.

Bolagets bedömning är att beslutet delar upp marknaden för överdoser i två delar. En för lågdos-produkter och en för hög-dosprodukter som OX124.

"När vi nästa år förväntar lansera vår produkt i USA ser vi en fördel med att marknaden blir uppdelad i en lågdos-marknad som är receptfri och säljs över disk på apoteken och en högdos-marknad som är receptbelagt och därmed kommer ingå i försäkringsbolagens högkostnadsskydd", noterar IR-chefen.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Orexo - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -